Vágólapra másolva!
A gazdasági válság leküzdéséről február végén tartandó rendkívüli EU-csúcsnak az a célja, hogy a résztvevők elutasítsák a protekcionizmust - szögezte le kedden az unió soros cseh elnöksége nevében Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

A csehek a minap éles hangon bírálták Nicolas Sarkozy francia elnöknek a hazai autóipar nagyvonalú megsegítésére vonatkozó terveit, és miniszterelnökük még azt is állította, hogy Sarkozy ezzel nehezíti az EU-t megreformálni hivatott, hányatott sorsú lisszaboni szerződés cseh ratifikációját.

Prágában az "verte ki a biztosítékot", hogy Sarkozy történetesen éppen azzal példálózott: nincs az rendjén, hogy Franciaországban eladandó autók csehországi gyártását ösztönözze a francia állam.

Végül a Renault és a Peugeot-Citroen úgy kapott 6 milliárd eurós támogatást, hogy a párizsi kormány nem követeli az autógyártó üzemek hazatelepítését más uniós országokból - például az alacsonyabb önköltséget biztosító Csehországból -, de azt igen, hogy a Franciaországban eladásra kerülő gépkocsik összeszerelésére ne telepítsenek külföldre további üzemeket.

"Az elnökség úgy gondolja, hogy pillanatnyilag a legnagyobb veszélyt a protekcionizmus jelenti" - mondta most Kalousek, amikor megérkezett az uniós pénzügyminiszterek keddi brüsszeli megbeszélésére. A rendkívüli EU-csúcstalálkozó időpontját szerdán jelenti be Mirek Topolánek cseh kormányfő és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.