Almunia: Második félévben jön a javulás

Vágólapra másolva!
Az év második felében fokozatos gazdasági javulást remél Joaquín Almunia. Az Európai Unió pénzügyi biztosa a Wall Street Journal amerikai gazdasági napilap európai kiadásában megjelent cikkében kifejti, az eddigi pénzügyi ösztönző intézkedések nyomán lassan elapadhat a gazdaság állapotával kapcsolatos rossz hírek áradata, és 2009 második felében fokozatos javulás kezdődhet.
Vágólapra másolva!

Almunia szerint a romló gazdasági kilátásokról közzétett előrejelzések önmagukban is tovább rontják a tényleges gazdasági teljesítményt, és most nincs sürgetőbb feladat annál, mint hogy megtörjék a rossz híreknek a valós gazdaság részéről történő "visszacsatolási spirálját".

Az Európai Bizottságnak - az EU legfőbb végrehajtó testületének - a pénzügyi és gazdasági kérdésekben illetékes tagja kitért arra, hogy az uniós pénzügyminiszterek keddi tanácskozásán meg kellene állapodni, mit kezdjenek a "mérgező" -szinte teljességgel reménytelennek látszó - pénzügyi követelésekkel.

A biztos szerint mindegy, hogy külön e célra létrejövő "rossz bankok" fogják-e felvásárolni e követeléseket, vagy pedig valamilyen biztosítási forma alakul ki, az a lényeg, hogy az uniós miniszterek között megállapodás szülessen, milyen követelésekre vonatkozzanak az intézkedések, és miként árazzák be ezeket a követeléseket. A "toxikus követelések" ügyének megoldása nélkül a hitelpiacot nem lehet fellendíteni, mert hiányzik a szükséges bizalom - fogalmazott Almunia.