Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb teaimportőrének számító Oroszország idén mintegy 5 százalékkal növeli majd teavásárlásait, mert a fogyasztók a gazdasági válság miatt a drágább italok helyett visszatérnek a hagyományos teafogyasztáshoz.
Vágólapra másolva!

A Rusteacoffee vezetője, Ramaz Chanturiya arra számít, hogy a teaszomját nagymértékben importból kielégítő Oroszország a 2008-as 178 ezer tonna után 2009-ben 185-187 ezer tonna között vásárol majd teát.

A pénzügyi válság a keresletet a gyümölcslevek, energiaitalok és más divatos és drága üdítők felől eltolja a hagyományos tea felé, ugyanakkor a minőségi teák iránt is mérséklődhet az érdeklődés - jelentette ki Chanturiya.

Chanturiya most közölt előrejelzése ellentétes azzal a tavalyi jóslatával, mely szerint a tea- és kávéimport akár 20 százalékkal is visszaeshet az októbert követő három-négy hónapban; most arról beszélt, hogy ebben az időszakban a tea ára olyan mértékben csökkent a világpiacon, hogy Oroszország számára ismét lehetővé vált az import.

Tavaly Sri Lanka és India voltak Oroszország legnagyobb tea szállítói; a Sri Lanka-i import azonban a magas árak miatt 5 százalékkal, 65 ezer tonnára csökkent, miközben Indiából 4 százalékkal 42 500 tonnára növekedett - idén hasonló értékek várhatóak, miközben más szállítóknak, így Kínának, Indonéziának is komoly lehetőségei vannak.