Leminősítették a Toyotát, veszteségre számítanak

Vágólapra másolva!
Hetvenkét éves története első egész évi veszteségére készül a világ legnagyobb autógyára, a japán Toyota. Erre felfigyeltek a hitelminősítők is.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Pénteken először az amerikai Moody's nemzetközi hitelminősítő "Aa1"-re rontotta "Aaa"-ról a Toyota hosszú lejáratú, nem fedezett adósságának osztályzatát - az osztályzat kilátása is negatív -, majd a másik mértékadó minősítő, a Standard & Poor's is elvette a csúcsszintű "AAA" besorolást a csoporttól, "AA plusz"-t adva neki szintén negatív kilátással, ami további leminősítést valószínűsít.

A márciussal záruló pénzügyi évben összesen 350 milliárd jenes nettó veszteséggel kell számolni, közölték a Toyota csoportnál pénteken. A bevétel 21 billió jenre várható. Az éves eladási tervet 7,32 millió autóra csökkentették az eddig remélt 7,54 millióról. Az előző, tavaly márciussal zárult pénzügyi évben 1,72 billió jenes adózott eredményre tettek szert, 4,5 százalékos növekedéssel az előző évhez képest. A bevétel 9,8 százalékkal 26,29 billió jenre nőtt. Mindkét összeg rekord volt a csoport történetében. Az előző pénzügyi évben 8,91 millió autót adtak el, 389 ezerrel többet az előző évinél.

A Toyota pénzügyi éve decemberrel zárult harmadik negyedében 164,6 milliárd jenes veszteség került az adó utáni rubrikába, az egy évvel korábbi, 458,6 milliárd jenes adózott eredmény helyett. A veszteség jóval meghaladta az elemzők jóslatainak 85,8 milliárdos átlagát is. A bevétel 4,8 billió jen volt, 28,4 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, közölték szintén pénteken. A negyedévben 1,84 millió autót adtak el, 443 ezerrel kevesebbet, mint 2007 utolsó negyedében. A legnagyobb visszaesés Észak-Amerikában volt, ott az 521 ezer eladott autó 235 ezerrel kevesebb volt, mint egy évvel azelőtt.

Ezzel a Toyota pénzügyi éve első kilenc hónapjának adózott eredménye 328,83 milliárd jen, 76,5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 1,4 billió jennél. A bevétel 13,8 százalékkal 16,99 billió jenre csökkent 19,72 billióhoz képest.