Válságkezelés és reformok kellenek

Vágólapra másolva!
Olyan intézkedésekre és változtatásokra van szükség, amelyek Magyarország számára rövidtávon a válság hatásai ellen hatnak, hosszú távon pedig fenntartható módon biztosítani tudják a versenyképességet - mondta el Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a Gazdasági Egyeztető Fórum (GEF) első idei ülését követő sajtótájékoztatón, 2009. február 4-én, Budapesten. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a rendszerváltozás óta eltelt időszak legátfogóbb reformjaira van most szükség.
Vágólapra másolva!

A GEF soros ülésén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök részvételével a kormányzat és a gazdasági oldal képviselői megvitatták milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy a válságot Magyarország sikeresen átvészelje és azt követően versenytársainál előnyösebb pozícióból induljon.

A fórum tagjai áttekintették a Gazdasági Csúcson meghirdetett intézkedések előrehaladását és beszámolót hallgattak meg a vállalkozások számára már elérhető 360 milliárd forintnyi államilag támogatott pénzügyi eszközökről. A gazdasági oldal képviselői elismerik a kormányzat által eddig a válság kezelésére megtett erőfeszítéseket - mondta Futó Péter, a GEF társelnöke, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke.

Az egyeztetésen résztvevők többször is kiemelték, hogy a Magyarország iránti bizalom visszaállításához fontos összekapcsolni a válságkezelést és a szerkezeti reformokat, és ezeket a legrövidebb lehetséges időn belül végre kell hajtani. Az intézkedések hosszú távú céljaként azt kell kitűzni, hogy a magyar gazdaság növekedési potenciálját a mainál magasabb szintre tornázzuk.

Bajnai Gordon elmondta, hogy a kormányzat első számú feladatként kezeli a munkahelyek védelmét. Ehhez nyújthat segítséget, hogy a 16 milliárd forintos kerettel két hete elindított, a munkahelyek védelmét támogató programot további 20 milliárd forinttal bővíti a kormányzat. Hangsúlyozta, hogy a kormány terveiben olyan adóátrendezés szerepel, amely a vállalkozások terheit érdemi módon csökkenti. A gazdasági miniszter kiemelte továbbá, hogy a strukturális reformok átalakításának egyik meghatározó iránya a munkára való ösztönzés kell legyen.

Futó Péter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az egyeztetés nyílt párbeszéd volt, ahol a tervezett módosításokkal kapcsolatban megfogalmazott javaslataikra egyértelmű visszajelzéseket kaptak. A gazdasági oldal képviselői támogatják a tervezett átalakítások irányát, határozott és érdemi intézkedéseket várnak.