Hatalmasat esett a Mattel profitja

Vágólapra másolva!
Évtizedek óta a legrosszabb karácsonyi időszak volt a tavalyi a világ legnagyobb játékgyártó cége, az amerikai Mattel számára. Emiatt a cég nyeresége a vártnál jóval nagyobb mértékben, 46 százalékkal csökkent a negyedik negyedben az egy évvel korábbihoz képest.
Vágólapra másolva!

A cégcsoport adózott eredménye 176,4 millió dollárra, részvényenként 49 centre csökkent az egy évvel korábbi 328,5 millió dollárhoz, 89 centhez képest. A keresletcsökkenés miatt a bevétel 11 százalékkal 1,94 milliárd dollárra csökkent 2,19 milliárdhoz képest. Amerikában 6 százalékkal, külföldön 20 százalékkal esett vissza a forgalom. A külföldi bevételt a dollár erősödése is megnyirbálta. Elemzők 72 centes profitot és 2,2 milliárd dollár bevételt vártak. Az év egészében az adózott eredmény 37 százalékkal esett, 380 millió dollárra, a bevétel 1 százalékkal apadt az előző évihez képest, 5,9 milliárd dollárra.

Az eredmények ismertetésekor a csoport elnök-vezérigazgatója megjegyezte, hogy a Mattel sem immunis a romló gazdasági környezettel szemben, ezért az idén a költségek és a kiadások csökkentésére összpontosítanak. A Mattel fő riválisa, a Toys"R"Us is arról számolt be januárban, hogy a karácsonyi időszakban bel-és külföldi eladásai szintén jelentősen visszaestek.