Úszik a világ a sok olajban

Vágólapra másolva!
Az elmúlt négy hét átlagában az amerikai termékkereslet 6,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, és szeptemberben az olajkereslet 12 éven belül a legkisebb volt, 12,8 százalékkal kevesebb a tavaly szeptemberinél, közölték az amerikai energiaügyi minisztériumban.
Vágólapra másolva!

A kőolaj ára visszatért oda, ahol utoljára november 21-én tartott: három és féléves mélypontra, már a nehezebben kitermelhető, úgynevezett marginális mezők becsült kitermelési önköltsége, hordónként 50 dollár alá. Ez hosszabb távon a kutatás-feltárás, a beruházások, a fejlesztések elmaradásával fenyegetne. A tartalék termelőkapacitások növekedésének lassulása hosszabb távon mindenképpen áremelő tényező.

Hétfő reggel az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta 1,14 dollárral olcsóbb volt a pénteki zárónál, az értéktőzsdék zárása után hordónként 48,75 dollárnál tartott Londonban, 4,74 dollárral olcsóbban a pénteki zárónál.

Ötven dollár alatt a kőolaj

A hét végén az OPEC a legközelebbi, december 17-i miniszteri értekezletre halasztotta a döntést esetleg további termeléscsökkentésről. Ez a halogatás is nyomta az árakat, de az utolsó csapást a hétfőn megjelent, rekord ütemben csökkenő teljesítményt jelző európai és amerikai feldolgozóipari beszerzőmenedzser-mutatók mérték az olaj árára hétfőn.

A júliusi, 147 dollár fölötti csúcsról kezdődött, zuhanásszerű olcsóbbodás hetekkel ezelőtt véget ért: a kőolaj ára azóta 50-60 dollár között ingadozott. Belátható időre megszilárdíthatja az árakat legalább ezen a szinten, ha megerősödik a piacon annak tudata, hogy a jelenlegi áron nehezen bővíthetők a tartalék termelőkapacitások szerte a világon.

Az exportőrök másfélszeres árat akarnak

A szaúd-arábiai olajipari miniszter szombaton azt mondta, 75 dollár lenne az az ár, amelyen megéri fejleszteni az új, legnehezebben kitermelhető olajmezőket szerte a világon. Hordónként 75 dollár azonban nehezen képzelhető el mindaddig, amíg a világgazdaság növekedési átlaga évi 2 százalék alatt marad, amiképp jövőre várható, mondják nemzetközi szakértők.

Hétfőn késő délután a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) referenciafajta 49,78 dollár volt New Yorkban, 4,65 dollárral olcsóbb a pénteki zárónál.

Az európai párlatkereskedelem számára irányadó londoni gázolajjegyzés tonnánként 505,50 dollár volt Londonban, 20,00 dollárral olcsóbb a pénteki zárónál.