A szlovák autóipar is megérzi a válságot

Vágólapra másolva!
a szlovák gazdaság megtorpanására egyelőre semmi sem utal, de tény, hogy az autóipar megérzi a hitelválságot. A beszállítók megrendelései csökkennek, idővel elbocsátásokra is kényszerülhetnek - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A szlovák gazdaság legfőbb pillérét jelentő autóipar is kezdi már érezni a pénzügyi válság hatásait. Egyelőre csak a beszállítói kör egy része jelezte, hogy csökkennek a megrendelések, a három autógyár, a pozsonyi Volkswagen Slovensko, a nagyszombati PSA Peugeot-Citroën és a zsolnai Kia Motors eddig nem közölte, hogy lefelé módosítaná éves tervét - tudósít a lap a Hospodárske Novinyre hivatkozva.

Peter Svec, a PSA szóvivője azonban nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy ha az év utolsó hónapjaiban csökken a kereslet, akkor az éves tervüket ehhez igazítják. Az ország vezető exportőrei közül csupán az áttételesen Szlovákiában is tevékenykedő cseh Skoda Auto tette közzé, hogy idén a tervezettnél néhány ezerrel kevesebb gépkocsit gyárt.

A Hospodárske Novinynak nyilatkozó cégek képviselői nem voltak hajlandók elárulni, hány százalékos visszaeséssel számolnak, de közölték, hogy ha a helyzet tartóssá válik, elbocsátásokra is sor kerülhet. Az SAS Automotive Systems csak annyit közölt, hogy már mutatkoznak a termelés csökkenésének jelei.

Tomás Kucinsky, az AVC Cadca alkatrészgyártó cég elnökségi tagja szerint egyelőre csak kismértékben kellett visszafogniuk a termelést. Az egyik meghatározó beszállító, a Johnson Controls szóvivője szerint a megrendeléseken érződik a stagnáló piac hatása.

Szlovákia gazdasága egyelőre őrzi lendületét, a pénzügyminisztérium továbbra is fenntartja idei GDP-prognózisát: 7,7 százalékos növekedésre számít. A szlovák jegybank tegnap a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta tizenkettedik hónapja 4,25 százalékon álló irányadó kamatlábát. Az ország a jövő év január 1-jén vezeti be az eurót, egyedül a pénzromlás mértéke okoz fejtörést: az infláció augusztusban 4,4 százalékos volt, bő kétszer annyi, mint a kívánatosnak tartott 2 százalék.