Csúcsot döntött az USA olajfogyasztása

Vágólapra másolva!
Újabb csúcsot ért el az USA olajfogyasztása 2004-ben: a legnagyobb olajfelhasználó 2,1 százalékkal 927 millió tonnára növelte fogyasztását. A kínai olajigény szintén rekordot döntött, a német viszont csökkent az előző évben.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok tavalyi nyersolajfogyasztása újabb csúcsot ért el. A 927 millió tonnás fogyasztás annyi, mint amennyit az utána következő "nagyfogyasztók", Kína, Japán, Oroszország és Németország együttvéve használtak fel - ez derül ki a Német Gazdaságkutató Intézet jelentéséből.

A világ tíz legnagyobb kőolajfogyasztó országának együttes fogyasztása 2,2 milliárd tonnát tett ki, ami 3,1 százalékkal haladta meg a 2003 évi szintet.

Az amerikai kőolajfogyasztás 2004-ben 2,1 százalékkal bővült az előző évihez képest. A kínai olajfelhasználás is újabb csúcsot ért el: a gyors gazdasági növekedés miatt 14,3 százalékkal 303 millió tonnára növekedett. A németországi fogyasztás tavaly az olajárak emelkedésének hatására 1,3 százalékkal 123 millió tonnára csökkent a 2003. évi szinthez viszonyítva.