Véglegesen elbukott az EU-költségvetés

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió új tagországainak kérésére rövid ideig folytatódott szombat hajnalban Brüsszelben a 2007-2013 közötti EU-költségvetésről szóló tárgyalás az állam- és kormányfők között, annak ellenére, hogy öt régebbi tagállam elutasította a luxemburgi elnökség utolsó kompromisszumos javaslatát is, és Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök hivatalosan megállapította a tárgyalások kudarcát.
Vágólapra másolva!

A csúcs helyszínén kiszivárgott értesülések szerint a kelet-európai új országok - lengyel kezdeményezésre - felzárkóztatási részesedésük csökkentését is felajánlották a megállapodás megmentése érdekében. Más információk szerint ilyen felajánlás nem volt. A kísérlet mindazonáltal nem járt sikerrel, bár több régebbi tagország (köztük Franciaország) is támogatta azt, mert az ellenzők tábora túl nagynak bizonyult. Jelentések szerint Tony Blair brit miniszterelnök zárta rövidre a vitát, közölve, hogy "ma éjszaka már nem lehet megállapodásra jutni."

Előzőleg Nagy-Britannia, Svédország, Hollandia, Finnország és Spanyolország nemet mondott az utolsónak szánt javaslatra, Dánia és Olaszország pedig tartózkodott. Egy brit kormányszóvivő már az utolsó ülés előtt a korábbiaknál rosszabbnak minősítette Juncker utolsó ajánlatát, mert az London szerint lényegében kizárja a mezőgazdasági támogatások rendszerének és azzal a költségvetés szerkezetének újratárgyalását.

Az új tagországok a költségvetési tárgyalások utolsó heteiben mindvégig kompromisszumkészségüket jelezték, annak ellenére, hogy az egyre takarékosabb büdzsét javasló elképzelések nem javítottak pozíciójukon. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke pedig a mielőbbi megállapodás fontosságát indokolva előkelő helyen említette azt az érvet, hogy az új tagállamokban tervezett befektetések ne szenvedjenek késedelmet.