Orosz milliárdos vette meg a Chelsea fociklubot

Orosz milliárdos üzletember vette meg az angol Premier Liga egyik élvonalbeli futballklubjának, a londoni Chelsea FC-nek a többségét - jelentették be kedden késő este Londonban. A vevő Oroszország második leggazdagabb embere, Roman Abramovics, aki szerdán - lapértesülések szerint - az orosz  CSZKA labdarúgócsapatot is megszerezte.

A brit üzleti és sportköröket teljesen váratlanul érő bejelentés szerint Roman Abramovics részvényenként 35 pennyt összesen nem egészen 30 millió fontot fizet a teljesen készpénzes ügylet keretében a sportklubot birtokló Chelsea Village cég részvényeinek éppen több mint a feléért. A 36 éves Abramovics londoni értesülések szerint Oroszország második leggazdagabb embere, Vlagyimir Putyin elnök egyik bizalmasa, és az orosz üzleti élet egyik nagybefektetője. Jelentős érdekeltsége van az egyik legnagyobb orosz olajipari vállalatban, a Szibnyeftben, valamint az orosz alumíniumiparban, az Aeroflot légitársaságban, és többségi tulajdonosa az egyik moszkvai tévétársaságnak is.

A Chelsea FC címere

Abramovics ez utóbbi érdekeltsége meghatározó jelentőségű a brit futballiparban végrehajtott befektetésében, a profi labdarúgásban ugyanis - ahogy a londoni rádió kommentárjában elhangzott - "minden a tévéjogok körül forog". Ezt jól illusztrálta tavaly tavasszal a brit ITV Digital tévétársaság csődje. A cég több száz millió font közvetítési jogdíjjal maradt adósa az angol első-, másod- és harmadosztályú labdarúgó kluboknak, számos egyesületet csődközelbe sodorva.

Részben emiatt is az utóbbi hónapokban összeomlott a brit futballklubok piaci értéke. A most bejelentett tranzakció 59,3 millió fontra értékeli a Chelsea FC egészét, jóllehet a minap a Manchester United egyetlen játékosát, David Beckhamet 30 millió fontért vásárolta meg a Real Madrid. A londoni Cityben még emlékeznek arra is, hogy Rupert Murdoch média-nagybefektető néhány éve több mint 600 millió fontot kínált a Manchester Unitedért.

Abramovics a krónikusan veszteséges Chelseavel együtt annak 80 millió font adósságát is átveszi. A klub a legutóbbi szezonban a negyedik helyen végzett a Premier Ligában - az angol legfelsőbb osztályban -, ami feljogosítja az indulásra a Bajnokok Ligájában. Az anyacég, a Chelsea Village részvénye kedd este 2,50 pennys, 8,19 százalékos veszteséggel 28,00 pennyn zárt a londoni értéktőzsdén.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK