Az ENSZ-jelentés előtt zuhannak a tőzsdeindexek

Vágólapra másolva!
Az Iraki elleni csapás miatti bizonytalanság zuhanást okoz a világ tőzsdéin: hétfőn az amerikai futures indexek 10 százalékot meghaladó mértékben estek, és a vezető tőzsdeindexek mindegyike csökkent Európában is. A kereskedők az ENSZ jelentésére várnak.
Vágólapra másolva!

A londoni FTSE 100-as 3,56 százalékot, a párizsi CAC 40-es 2,97 százalékot, a frankfurti DAX 30-as pedig 3 százalékot veszített értékéből - közölte a Bloomberg hírügynökség.

Felpörgetné a világgazdaságot egy rövid háború/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030127felporgetne.html

Az Egyesült Államokban nagymértékű esés van a futures indexek piacán, a márciusi Dow Jones 10,3 százalékkal, az S&P 500-as 11 százalékkal és a Nasdaq 11,2 százalékkal zuhant. Egyes elemzői vélemények szerint ilyen szintű esés csak a háború kitörése esetén következhetett volna be. A pénteki kereskedésben is süllyedés volt a Wall Streeten, a Dow Jones 2,8 százalékkal, a Nasdaq 3,3 százalékkal, a sok elemző által az amerikai gazdaságot leginkább tükröző Standard and Poor's 500-as index pedig 2,9 százalékkal esett.

Hétfőn adják le jelentésüket az iraki fegyverzetellenőrök/nagyvilag/20030127hetfon.html

Az ENSZ fegyverzetellenőrei hétfőn délután fél ötkor (tőzsdezárás után) teszik közé Irakról szóló jelentésüket, amely a tőzsdéket jelentősen befolyásolja. A befektetők bizonytalansága miatt a dollár jelentősen gyengült, az euró árfolyama tizedik napja csúcson van az amerikai fizetőeszközzel szemben. Hétfőn délelőtt egy euró 1,0855 dollárt ért. Elemzők szerint ha a dollár tovább gyengül, az nagyon káros lehet Németország gazdasági növekedésének. Németország az Európai Unió legnagyobb gazdasága, és a teljes uniós GDP mintegy harmada az országból származik.