Soros Amerikát bírálja

Az Egyesült Államok nem foglalkozik a világ pénzügyi rendszerének gyengeségeivel, és ez könnyen a világgazdaság összeomlásához vezethet - véli Soros György. A magyar származású üzletember szerint Kína miatt deflációs hullám fenyeget a világgazdaságban.

Az elmúlt 20 évben a sikeres pénzügyi globalizáció, a tőzsdék szárnyalása "elrejtette" a világ pénzügyi rendszerének gyengeségeit; a mostani visszaesés előhozza azokat, és elszigeteli a gyengébb gazdaságokat - mondta a BBC-nek adott interjújában Soros György magyar származású üzletember.

Soros szerint amennyiben a világ vezető gazdaságai nem lépnek fel közösen a pénzügyi rendszer megmentése érdekében, a világgazdaság összeomolhat. A legnagyobb fenyegetést most az jelenti, hogy azok az intézmények nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel, amelyeknek ez feladatuk volna. A Bush-adminisztráció másra koncentrál - nyilatkozta Soros, arra célozva, hogy a davosi világgazdasági fórum résztvevői az Irak elleni, esetleges háborúról tárgyalnak.

Deflációs veszély világ szerte

A világgazdaság másik fontos problémája Soros szerint a defláció. Kína ugyanis jóval olcsóbban állít elő termékeket, mint a világ legfejlettebb gazdaságai, így árcsökkentésre késztetheti a nyugat-európai és amerikai vállalatokat. A hagyományos közgazdasági teóriákkal szemben - amelyek szerint olcsóbb árakra spekulálva a fogyasztók elhalasztják vásárlásaikat, ami a gazdaság visszaeséséhez vezethet - Soros szerint az árszínvonal süllyedése nem feltétlenül hátrányos. Az üzletember úgy véli, hogy az olcsóbb fogyasztási cikkek növelhetik a keresletet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK