A Philips is jelentősen leépít Magyarországon

A Royal Philips Electronics kedden bejelentette, hogy CRT (képcsöves) monitorgyártását Szombathelyről Kínába helyezi át. Az intézkedés 500 munkavállaló elbocsátását is jelenti - derül ki a Philips [origo]-hoz eljuttatott közleményéből.

A terv a CRT monitor piacon tapasztalható egyre élesebb versenynek az eredménye. A CRT monitorok gyártása a Philips meglévő, kínai monitorgyártó létesítményeibe kerül át, mivel ezek a gyárak a termelési nagyságrendből adódó előnyöket kínálnak.

A CRT monitorpiac heves áreróziója váratlan méreteket öltött, ami többek között a CRT-től az LCD (lapos) monitorok felé való gyorsabb elmozdulás eredménye.

A CRT-monitor
A monitor fő egysége a megjelenítő képernyő, amely működhet a katódsugárcsővel (angolul: cathode ray tube, vagy CRT). Megfelelő távolságból nézve a megjelenített objektumok folytonos körvonalúnak látszanak. Közelről megfigyelhető, hogy a megjelenített ábrák nem folytonos vonalakból, hanem sok-sok apró pontból épülnek fel. E pontok a képelemek (pixel-ek vagy picture element-ek).

A CRT monitorok piaca a fent említett tények következtében változik, és a Philips várakozásai szerint ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog - áll a közleményben. Mindez annak a döntésnek a meghozatalához vezetett, hogy a CRT monitorgyártási tevékenységet a cég Kínába központosítsa, ahol elegendő kapacitás áll rendelkezésre európai vevők kiszolgálására is.

Ezen intézkedések a szombathelyi monitorgyárban mintegy ötszáz fős létszámleépítéshez vezetnek. A Philips a magyar szabályozásnak megfelelően megkezdi a tárgyalásokat többek között a szakszervezettel, valamint az üzemi tanáccsal.

A Philips várakozásai szerint a CRT monitorok gyártásának áthelyezésére a következő három hónapban kerül sor - derül ki a közleményből.

Blazsevácz Péter, a Philips Magyarország Kft. kommunikációs vezetője az [origo]-nak elmondta, hogy az LCD-monitorok gyártása továbbra is Szombathelyen marad. ebben a részlegben mintegy 150 munkavállaló dolgozik. A kommunikációs vezető hozzátette, hogy a leépítések és a termelés-áthelyezése a cég győri és székesfehérvári gyárait nem érintik.

A cég elődje, a Philips Monitoripar Magyarország Kft. 1994 végén alakult Szombathelyen. Feladata az európai piac ellátása színes, 17"-21" képátlójú CRT és LCD számítógép-monitorokkal. 1999 áprilisától tevékenysége TV és video kombi nyomtatott áramkörű alaplapok gyártásával bővült.  A Philipsnek a Szombathelyen kívül Győrben és Székesfehérváron is működik gyára, ahol 3 ezren, iletve 800-zan dolgoznak. Az előbbiben CD-írókat és CD-s, kazettás autó-hifi modulokat gyárt, Székesfehérváron pedig videókat, televíziókat és szórakoztató elektronikai cikkeket szerel össze.

Csizmár Gábor, a Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkára az [origo] - nak elmondta, hogy a termelés áthelyezése nem feltétlenül jelenti azt, hogy mind az 500 munkavállaló állás nélkül marad. A dolgozók elhelyezéséről a Philips, a helyi munkaügyi központ a munkaügyi tárca folyamatosan egyeztet.

Az államtitkár hozzátette, hogy a munkavállalók részére egyedi képzési javaslatokat és megoldásokat ajánlanak majd. Csizmár Gábor elmondta, hogy a térségben van olyan cég, amelyik bővítene, de konkrét neveket nem említett. A helyi cégek ajánlatait azonban előnyben részesítik - tette hozzá.

Az államtitkár megemlítette azt is: a Philips győri gyára decemberben bejelentette, hogy 300 fős létszámbővítést tervez, és így felmerülhet annak a lehetősége is, hogy a szombathelyről elküldött dolgozók egy részét a győri gyár venné át.

A minisztérium támogatja, hogy a szombathelyi dolgozók egy része itt kapjon munkát. Hozzátette: a győri gyárbővítéshez az FMM anyagilag is hozzájárul, mivel a minisztérium a Philips kérelme alapján tavaly év végén 60 millió forint állami támogatást ítélt meg a létszám növeléséhez. A Philips részéről Blazsevácz Péter ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy a Philips nyitott mindenféle megoldásra, és megvizsgálja a beérkező javaslatokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK