Szövetségben a BÉT is erősebb lehetne

Vágólapra másolva!
A nemzeti tőzsde léte megkérdőjelezhetetlen, de szövetségbe tömörülve többre juthatnak, ezért kell létrehozni a közép-európai tőzsdeszövetséget - jelentette ki Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke a 15 éves BÉT jubileumi konferenciáján hétfőn Budapesten.
Vágólapra másolva!

A tanácskozáson jelen lévő volt tőzsdeelnökök: Járai Zsigmond, Lotfi Farbod, Jaksity György, Száz János és a jelenlegi elnök, Szalay-Berzeviczy Attila között vita bontakozott ki a tőzsde helyzetét illetően.

Szalay-Berzeviczy Attila a bevezető előadásában a világ egyik legsikeresebb tőzsdéjének nevezte a BÉT-et, mind a kapitalizáció, mind a hivatalos mutató növekedésének szempontjából. Hangsúlyozta: a tőzsde a magyar gazdaság és a pénzvilág tartópillére.

Jaksity György is úgy vélte, a likviditási mutató alapján jó a helyezése a Budapesti Értéktőzsdének, és a kapitalizációt tekintve is a középmezőny elején van. Jaksity jónak tartja, hogy néhány nagy cég külföldi befektetői használják kereskedésre a budapesti tőzsdét. A cél viszont szerinte inkább az, hogy a magyar magán- és intézményi befektetőket vonja be.

Járai Zsigmond, az MNB elnöke csalódásának adott hangot, amiért a Budapesti Értéktőzsde a hasonló európai intézmények között perifériára szorult. A jegybank elnöke szerint nem a tőzsdével van a baj: annak állapota a gazdaság rossz helyzetét és a társadalmi körülményeket tükrözi. Szerinte más társadalmi kép kellene: az emberek akarjanak dolgozni és akarják befektetni jövedelmüket. Hozzátette: a tőzsde olyan lesz, amilyen társadalmi igény van rá.

A BÉT "a hosszú megtakarításokat és az öngondoskodás eszméjét szolgálja" - jelentette ki Szalay-Berzeviczy Attila. Az elnök elmondása szerint már kidolgozták a nyugdíj-előtakarékosság koncepcióját és a pénzügyi oktatás programját a befektetési kultúra javításának érdekében.

Lotfi Farbod szerint meg kell vizsgálni azokat a strukturális problémákat, amelyek a magyar vállalkozások gyors növekedésének a gátját jelentik. Ezek között az elvonások reformjának szükségességét és a kedvező finanszírozási lehetőségeket említette meg mint szükséges feltételeket.