Autópiaci vihar az eredetiségvizsgálat körül

A kiíró Belügyminisztérium Központi Adatfeldolgozó Hivatala visszavonta a gépjárművek eredetiségvizsgálatára kiírt közbeszerzési pályázatot - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Urbán György, a hivatal vezetője -, s hamarosan új, a közösségi értékhatárt meghaladó, tehát nemzetközi közbeszerzési eljárást írnak ki a szolgáltatók kiválasztására.

Urbán György szerint a közbeszerzési eljárás visszavonása nem akasztja meg a hatósági eljárás július elsejei bevezetését, és így az új (az érintett gépjárművek jelentős részében a korábbinál alacsonyabb), hatósági árak is érvénybe lépnek majd, erről BM-díjrendelet jelenik meg.

Változás várható ugyanakkor a vizsgálati rendszerben - tájékoztatott a hivatalvezető -, miután a BM az eredetiségvizsgálatra korábban szerződő öt fővállalkozóval felmondta a korábbi szerződését, és azt a jelenlegi formájában nem kívánja megújítani, mivel a jövőben nem a fővállalkozókkal, hanem közvetlenül a vizsgahelyekkel kíván megállapodni.

Ennek okán a hivatal hamarosan tájékoztatót és szerződéstervezetet küld ki az eredetiségvizsgáló-állomásokat ténylegesen működtető vállalkozásoknak, felajánlva számukra a munkavégzés arányában történő elszámolást. Urbán György szerint a korábbi fővállalkozók szerepe így a munkát biztosító szervezetből a munkavégzéshez műszaki támogatást nyújtó szakmai partner szerepévé szelídül. Jelenleg ugyanis az ő birtokukban van az az informatikai rendszer, amellyel a vizsgálóhelyek kapcsolatot teremthetnek az BM Adatfeldolgozó Hivatallal. Ezt a rendszert az eredetiségvizsgálók üzleti alapon bérelhetik majd tőlük.

A hivatalvezető nem tart attól, hogy a korábbi fővállalkozók - akik, mint ismert, konzorciumba tömörülve indultak a korábbi közbeszerzési pályázaton - egységesen megtagadnák az informatikai háttér biztosítását, mivel számukra csak ez jelenthet üzleti bevételt, illetve ők maguk is számos vizsgálóhelyet üzemeltetnek. Urbán György szerint ha a fővállalkozók mégiscsak leállnak, az eredetvizsgáló állomások kereshetnek olyan partnert a piacon, amely ilyen jellegű szolgáltatást tud biztosítani számukra - írja keddi számában a Napi Gazdaság.