Draskovics: Jól van a gazdaság

Vágólapra másolva!
A pénzügyminiszter nem aggódik az infláció miatt, de - megítélése szerint - már az MNB sem. Draskovics Tibor pénteken Debrecenben a Hajdú-bihari Napló top 100 klubjában a térség vállalkozói előtt kijelentette: jövő év végére az infláció 4 százalékra mérséklődik, onnan csökken tovább, és 3 százalék körül stabilizálódik.
Vágólapra másolva!

Draskovics Tibor szerint "a magyar gazdaság alapvetően jól van az Unióba érkezése idején: modern szerkezetű, teljesítőképes gazdaság, amely saját exportpiacainál lényegesen gyorsabban képes bővülni". A magyar gazdaság két súlyos sokkot - az árfolyamsáv-szélesítést és a gyors reálbér-növekedést - túlélt, jelenleg helyreállóban van a versenyképesség, s "túl vagyunk a gazdasági rendszerváltás fő nehézségein" - mondta a pénzügyminiszter, aki a legátfogóbb feladatnak "a gazdaság levegőhöz juttatását" nevezte, s megerősítette, hogy immár nem elodázható az egészségügy, a közigazgatás és az igazságszolgáltatás átalakítása, mert - mint fogalmazott - "most elég jó a pillanat" ahhoz, hogy ez megtörténjen.

A pénzügyminiszter kijelentette: 2008-ra 200 ezerrel növelhető a foglalkoztatottak száma Magyarországon, ami azt jelenti, hogy 600-700 ezer ember életkörülményei változnak meg alapvetően. A helyi adókra vonatkozó kérdésre Draskovics Tibor elmondta, hogy rövid távon nem lát lehetőséget jelentős változtatásra, mert mint fogalmazott: ehhez 300 milliárd forint kellene. Ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy folytatják az idén elindult folyamatot, miszerint a nyereséges cégek társasági nyereségadójukból leírhatják a kifizetett helyi adót.

A Volán-vállalatok önkormányzati tulajdonba adására vonatkozó kérdéssel kapcsolatban Draskovics Tibor azt hangsúlyozta: támogatna egy olyan megoldást, amely mind az autóbusz-, mind a vasúti regionális közlekedést beleértve, speciális önkormányzati szerveződéseknek adná át az állami tulajdont. Véleménye szerint olyan önkormányzati együttműködésről lehet szó, amely az adott településeken élők érdekében a leghatékonyabban tudná megszervezni a helyközi közlekedést.