Vágólapra másolva!
Nem hatott az államfő figyelmeztetése: a kormánytöbbség két nappal a törvényjavaslat visszaküldése után apróbb módosításokkal megint megszavazta a takarékszövetkezetek önállóságát megszüntető törvényt.
Vágólapra másolva!

Érdemi változtatás nélkül ismét megszavazta péntek délelőtt a parlament az Áder János köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött, a takarékszervezetek integrációjáról szóló törvényt. A képviselők az MSZP kérésére név szerint voksoltak az indítványról.

Amint hatályba lép a törvény, elkezdődhet a takarékok önállóságát jelentősen korlátozó, lényegében az állam hatalomátvételét jelentő törvény végrehajtása. A kormány 100 milliárd forintot ígér azért cserébe, hogy a takarékokat akaratuk ellenére is belekényszeríti egy szervezetbe, és ha ellenállnak, megfosztja őket a tulajdonuk egy részétől (minderről bővebben itt olvashat).

A jogszabály preambuluma szerint azért kell átalakítani a szektort, mert a tőkeellátottsága alacsony, szervezettsége és szolgáltatási szintje nem megfelelő, és félő, hogy jelenlegi formájában nem lesz hosszú távon működőképes.

A törvényt június 27-én, múlt csütörtökön fogadta el a parlament, mindnféle előzetes ágazati egyeztetés nélkül. A két nappal előtte beterjesztett és kivételes sürgős eljárásban megtárgyalt jogszabálytervezetet 214 igen és 42 nem szavazattal fogadták el. A törvény alól a jelek szerint egy takarékszövetklezet lesz majd kivétel, az, amely Orbán Viktor miniszterelnök ismerősének, a Videoton futballklub tulajdonosának, Garancsi Istvánnak a résztulajdonában áll.

A köztársasági elnök azért küldte vissza a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, mert szerinte megfontolandó, hogy az összhangban van-e az Európai Parlament és a Tanács hitelintézeti vonatkozó irányelvével, továbbá az is kétséges, hogy a rendelkezései indokoltak és arányosak-e, és egyáltalán megfelelnek-e a tulajdonjogra vonatkozó alkotmányos követelményeknek.

Az eredeti javaslathoz képest a pénteken elfogadott változatban az az egyetlen főbb módosítás, hogy 10-ről 12 százalékra emelték a nem teljesítő hitelek arányának azt a határát, ahol a mutató már rossznak minősül.

A törvényjavaslat ellen felszólalt az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke, Demján Sánodr nagyvállalkozó, a takarékbank elnöke pedig azonnali hatállyal lemondott.