Vágólapra másolva!
A munkavállalók a gyermek 10 éves kora után két évig nem fizetés nélküli szabadságra, hanem táppénzre lesz jogosultak - közölte a nemzetgazdasági tárca cáfolva a szabadság megszűnéséről szóló csütörtöki hírt.
Vágólapra másolva!

"Természetesen nem szűnik meg a beteg gyermekek után járó fizetés nélküli szabadság, az erről szóló cikkek téves állítást közölnek" - reágált csütörtök délután a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Napi Gazdaság csütörtöki cikkére, amelyben a lap azt állította, hogy a parlament gazdasági bizottsága megszüntetné a beteg gyermekek után járó fizetés nélküli szabadság intézményét az új munka törvénykönyvéhez benyújtott módosításában.

Az NGM szerint az új munka Törvénykönyvéről szóló törvényjavaslat rögzíti, a gyermek gondozása érdekében járó fizetés nélküli szabadságot a gyermek 10 éves koráig lehet majd igénybe venni, ugyaneddig jár a gyermekgondozási segély is.

A munkavállaló a gyermek 10 éves kora után, annak 12 éves koráig már nem fizetés nélküli szabadságra, hanem táppénzre lesz jogosult, amennyiben beteg gyermeke ápolása miatt keresőképtelen. Ezzel a módosítással a munkavállaló még jobban is jár, hiszen ebben a két évben táppénzt kap, míg a fizetés nélküli szabadság idején nem jár díjazás - derül ki a minisztériumi közleményből, amely szerint összességében tehát egy technikai jellegű módosításról van szó, amely megteremti az összhangot a családtámogatási és egészségbiztosítási szabályokkal.