Járai egykori MNB-s munkatársaival töltik fel a monetáris tanácsot

2010_12_15_járai zsigmond interjú; cig pannónia biztosító elnök; üzleti negyed
Vágólapra másolva!
Két, jegybanki tapasztalattal is rendelkező, jelenleg állami cégekben vezető tisztséget betöltő szakembert jelöl hétfőn a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsába az Országgyűlés gazdasági bizottsága. Az [origo] birtokába került a testület elnöke, Rogán Antal (Fidesz) által a bizottság tagjainak vasárnap küldött levél, melyből kiderül, hogy kik a jelöltek, illetve az is, hogy a négy üres hely közül hétfőn minden bizonnyal csak a működőképességhez minimálisan szükséges kettőt töltik be a jegybank legfőbb döntéshozó szervébe.
Vágólapra másolva!

Gerhardt Ferencet és Bártfai-Mager Andreát jelöli a Fidesz az MNB monetáris tanácsába - erősítette meg az [origo] információit Volner János, a gazdasági bizottság Jobbik által delegált alelnöke. Rogán Antal nevében a bizottság titkársága azt jelezte, hogy hétfőn ezt a két személyt fogja a pártja javasolni az MNB legfőbb döntéshozó testületébe.

"Teljes értetlenséggel" fogadta a két jelöltet Józsa István, a gazdasági bizottság MSZP-s alelnöke, aki nehezményezte, hogy vasárnap késő délután tudatták velük, hogy egy másnap kora délelőtt kezdődő bizottsági ülésen kiket fog hivatalosan is jelölni a jegybank legfontosabb pozícióira. Józsa az [origo]-nak azt mondta, bebizonyosodott, hogy működésképtelen a jelölési mód, és az is kiderült, hogy teljesen felesleges volt a kormány kezdeményezésére módosítani a jegybanktörvényt, a monetáristanács-tagok jelölési formáját.

Négy helyett csak két új tag lesz

A Fidesz a várt néggyel szemben csak két tagot fog jelölni. Ezt azzal indokolja a levél, hogy ezzel a hétfős testületben öt tag már betölti a posztot, így pedig már működőképes az MNB monetárispolitikai döntéshozó testülete. A "további - még hiányzó - két tag jelölésére egy későbbi időpontban kerül sor" - írja a levél.

A parlament két héttel ezelőtt fogadta el a jegybanktörvény kormány által kezdeményezett változtatását, aminek a lényege, hogy a március 1-jén lejárt mandátumú négy monetáristanács-tag helyére nem a jegybankelnök és a kormányfő jelöl testvériesen két-két tagot, hanem a parlament gazdasági bizottsága négyet, ami lényegében a kormányzati oldal kezébe helyezte a személyek kiválasztásának jogát. A parlament a jelölteket egyszerű többséggel választja meg. A jegybanktörvény módosítását az Európai Központi Bank erős kritikával illette, mondván, az a jegybanki függetlenséget sértheti, a múlt csütörtökön pedig az EKB-elnök, Jean-Claude Trichet is szót emelt a törvénymódosítással szemben.

A tagjelöltek Járai alatt dolgoztak a jegybankban

A monetáris tanács várható két új tagja, Gerhardt Ferenc és Bártfai-Mager Andrea egyaránt rendelkezik jegybanki munkatapasztalattal, mindketten akkor kerültek az intézményhez, amikor azt Járai Zsigmond - az első Orbán-kormány pénzügyminisztere, ma az MNB felügyelőbizottságának vezetője - irányította. Gerhardt jelenleg az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési vezérigazgató-helyettese, Bártfai-Mager a Magyar Közlöny Lap és Könyvkiadó Kft. ügyvezető igazgatója. Gerhardt az MNB-ben 2005 és 2007 között a banküzemi terület igazgatója volt, vagyis egyebek mellett az informatika és a beszerzések tartoztak hozzá (az MFB-ben is a számviteli, informatikai és beszerzési területeket irányítja), míg Bártfai-Mager 2001 és 2007 között dolgozott a jegybankban, többek között a pénzügyi stabilitás felelőseként.

Ha hétfőn valóban a bizottsági tagoknak kiküldött forgatókönyv valósul meg, öt fő alkothatja keddtől az MNB monetáris tanácsát, hiszen a parlament minden bizonnyal megválasztja Gerhardtot és Bártfai-Magert, akik kedden már hivatalba is léphetnek. Ez azt jelenti, hogy a három belső tag (Simor András jegybankelnök, Király Júlia és Karvalits Ferenc alelnökök) mellett két, a kormánytöbbség által jelölt személy alkotja a testületet, amíg a fennmaradó két helyet nem töltik be. A kamatról az új testület először március 28-án dönt.