Jövőre is megkönnyíti a bankok állami támogatását az EU

Vágólapra másolva!
A cél, hogy az unió leépítse a bankok állami támogatását, de jövőre még csak a feltételek szigorítása következik. A segítségre szoruló pénzintézeteknek modernizációs tervet kell készíteniük a támogatás elnyeréséhez.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság szerdai döntése értelmében az eddiginél szigorúbb szabályokkal, de folytatja a bankok állami támogatását könnyítő programját jövőre az Európai Unió. Mint Joaquín Almunia versenyjogi biztos elmondta, jövőre már az a cél, hogy az uniós tagállamok fokozatosan leépítsék a pénzügyi válság kezelésre hozott intézkedéseket. Hangoztatta: azt reméli, 2012-ben már vissza lehetne térni az eredeti szabályokhoz.

Az EU két évvel ezelőtt hozott könnyített szabályokat a válságkezelő állami támogatások nyújtására. Ezzel az uniós tagállamok széles körben éltek is: szerdán közölt adatok szerint csak a pénzügyi ágazatban összesen több mint 4500 milliárd eurónyi állami támogatásról döntöttek az intézkedések kezdete óta eltelt időszakban. A brit bankok 850 milliárd eurónyi segítséget kaptak, az írek 723 milliárdot, a németek és a dánok közel 600 milliárdot. Magyarországon 10,3 milliárd euró állami támogatást nyújtottak a pénzügyi szektorban a válság miatt - derül ki az adatokból.

A bizottság azt is hozzátette, hogy ennek nagy része (uniós szinten közel 4 ezer milliárd euró) hitelgarancia volt, amelyet fel sem használtak, és az adófizetőknek ténylegesen nem került pénzébe.

A most bejelentett szigorítás következtében a segítségre szoruló pénzintézeteknek minden esetben modernizációs tervet is készíteniük kell, hogy megkaphassák az állami támogatást. Ez csak abban az esetben volt kötelező eddig, ha a támogatás értéke elérte a kockázati vagyon 2 százalékát. A kormánygaranciákat szintén csak fokozottabb ellenőrzés mellett és nagyobb illeték ellenében vehetik igénybe.

Döntött a bizottság arról is, hogy megtartja azokat a könnyítéseket, amelyek mellett a kis- és középvállalkozások hitelhez juthatnak, de ennek feltételeit szintén szigorította. A nagy cégek hitelfelvételére pedig ezentúl gyakorlatilag nem vonatkozik a válság idejére hozott átmeneti szabályozás.