Amerikai segítséget is kaphat az eurózóna

Vágólapra másolva!
Egy amerikai kormánytisztviselő szerint elképzelhető, hogy az IMF-en keresztül amerikai pénzzel turbózzák föl az eurózóna stabilitási keretét. Ha azonban az IMF kemény feltételeket szab, meghiúsulhat a kezdeményezés.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok kész lenne támogatni a 750 milliárd eurós európai pénzügyi stabilitási keret (EFSF) növelését az IMF-en keresztül - mondta el szerdán egy amerikai kormányhivatalnok a Reutersnek. A Nemzetközi Valutaalap (IMF), melynek az Egyesült Államok a legnagyobb kvótatulajdonosa, jelenleg 250 milliárd euróval járul hozzá az EFSF-hez.

Az európai pénzügyi stabilitási keretet az év elején hívták életre a fenyegető görög államcsőd közvetlen elhárítására, és más törlesztési gondokkal küszködő országok megsegítésére. Bővítése azért vetődött föl, mert félő, hogy Görögország és Írország után Portugália vagy akár Spanyolország is bajba kerülhet.

A Brüsszelben név nélkül nyilatkozó amerikai illetékes szerint az euróövezetben vannak "súlyos piaci problémák", ami nagy kihívást jelenthet a globális gazdaságnak. Hozzátette, a döntés az EU vezetőié, és tudomása szerint az Európai Bizottság már tárgyalt is a kérdésről.

A Reuters ugyanakkor megszólaltatta az amerikai pénzügyminisztérium egy illetékesét is, aki azt mondta, jelenleg nincs napirenden a kérdés. A Reuters szerint az egyik hátráltató tényező az lehet, ha az IMF az európai országok számára is a hozzájárulás növelését szabná feltételül, azok ugyanis vélhetően nem fogadnák el ezt.