A csehek most vezetnék be a nyugdíjrendszer magánpillérét

Vágólapra másolva!
A régóta halogatott nyugdíjreform keretében magánnyugdíjalapok létrehozását mérlegeli a cseh kormányzat. A kieső állami bevételeket az áfából pótolná.
Vágólapra másolva!

Magánnyugdíjalapok létrehozását mérlegeli a cseh jobbközép kormány - derül ki a prágai munkaügyi és népjóléti minisztérium által kidolgozott nyugdíjreform-tervezetből. Az új nyugdíjrendszert 2013. január 1-jén vezetnék be.

A javaslat alapján a bruttó bérek 28 százalékát kitevő társadalombiztosítási járulékból 2013-ban 3 százalék menne az újonnan létrehozandó magánnyugdíjalapokba. Ez az arány 2019-ig 5 százalékra emelkedne. A nyugdíjbiztosítás magánalapú pillérébe kötelező lenne a belépés. A javaslatról azonban még folyik a vita - közölte a tárca szóvivője szerdán.

A minisztérium egy garantált hozamú alap létrehozását is mérlegeli, mely kizárólag cseh állampapíroka fektetne. Becslése szerint a járulékok egy részének az átirányítása a magánnyugdíjalapokba 2013-ban mintegy 30 milliárd koronával csökkentené az állam bevételeit. Ezt a bevételkiesést a forgalmi adó alacsonyabb kulcsának megszüntetésével kompenzálnák.

A sajtóba kiszivárgott értesülések szerint a kormánytagok már megegyeztek a nyugdíjreform menetrendjében. Petr Necas miniszterelnök szerint a kulcsfontosságú koalíciós tárgyalásokra ebben az ügyben várhatóan januárban kerül sor.

Magyarországon a kormány éppen a magán-nyugdíjpénztári rendszer megszüntetésére készül, ennek részleteiről itt olvashat.