Kárpótolná a kormány a közszférában az új adórendszer veszteseit

Vágólapra másolva!
A kormány 22 milliárd forintot szán arra, hogy a közszférában dolgozók közül kárpótolja azokat, akiknek a 2011-ben hatályba lépő új adórendszer miatt csökkenne a fizetésük. A gazdasági miniszter szerint a béremelkedések miatt a versenyszférában dolgozók sem fognak rosszul járni.
Vágólapra másolva!

Mintegy 22 milliárd forintot biztosítanának a jövő évi költségvetésben arra, hogy a közszféra dolgozóinak rendszeres nettó keresete ne csökkenjen akkor sem, ha az adó- és járulékváltozások egyébként hátrányosan érintenék őket.

A parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága szerdán fogadta el és nyújtotta be a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz azt a módosító indítványát, amelyben kezdeményezi, hogy 21,9 milliárd forintból kompenzálják a közszféra dolgozóit. Ennek csaknem felét áfabevételekből, a fennmaradó 11 milliárd forint egy részét pedig például az szja-bevételekből, a nyugdíjbiztosítási járulékból, valamint az egészségbiztosítási járulékból fedeznék.

Matolcsy György gazdasági miniszter a Figyelőnetnek adott múlt heti interjújában közölte, hogy akinek jövőre csökken a bére a közszférában, az extra fizetésemelést kap. Azt mondta, mivel ez csak a közszférára, 690 ezer emberre vonatkozik, elegendő rá 25-30 milliárd forint.

A gyermekeseknél az adókedvezmény miatt emelkedik a nettó bér, a gyermeket nem nevelőknél viszont van olyan bérsáv, amelyben 1-5 ezer forint körüli mértékben csökken. Ezért a kormány közbelép, és a közszférában "mindenkinek, akinek jövőre csökkenne a nettó bére, az állam annyi plusz összeget ad, amellyel nullára, tehát az idei szintnek megfelelően kipótolja az összeget" - mondta a miniszter. Matolcsy szerint a veszteséget a versenyszférában is kiegyenlíti majd a béremelkedés.

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke november 22-én jelentette be: Közszolgálati Demonstrációs Bizottság alakult a SZEF kezdeményezésére, hogy december elején fellépjen a jövő évi költségvetés és az adótörvények ellen, ha a kormány addig nem hoz döntést a közszolgálati dolgozók csökkenő bérének a kompenzálásáról.