Több mint 2 forinttal lett olcsóbb a frank

Vágólapra másolva!
A nemzetközi devizapiacon erősödött a forint a külföldi kulcsdevizákkal szemben, az euró 271 forint alá süllyedt, a svájci frank jegyzése pedig több mint 2 forinttal került lejjebb.
Vágólapra másolva!

Hétfőn délután fél 4 előtt néhány perccel az euró árfolyama 270,60 forint körül mozgott a nemzetközi devizapiacon, szemben a péntek esti 271,30 forintos kurzussal. Ezzel párhuzamosan a svájci frank jegyzése 198,30 forintról 195,90 forintra változott. A dollár árfolyama pedig 195,30 forintról 194,70 forintra csökkent - az amerikai deviza esetében azért kevésbé látványos a süllyedés, mint a többi küölföldi devizánál, mert a dollár az euróval szemben erősödött a nemzetközi piacon.

A forint nemzetközi piacon bekövetkezett erősödése elsősorban azzal magyarázható, hogy a tőzsdéken kedvező a hangulat. Az európai tőzsdék emelkedéssel nyitottak, és a tokiói részvénypiacon kívül a fontosabb ázsiai tőzsdék is emelkedéssel zártak. (A magyar piacok a munkaszüneti nap miatt zárva vannak, a budapesti devizapiac reakciója a keddi nyitás után lesz látható az árfolyamban.)

A befektetők hétfőn reagálhatnak először a jövő évi magyar költségvetés szombaton ismertetett számaira, az MTI által idézett szakértők nem számítanak arra, hogy 270 forint alá gyengülhet az euró. A Commerzbank szakértői szerint, ha a külföldi befektetők meggyőzőnek tartják a számokat, akkor az euró jegyzése a 270 forint felé indulhat, ellenkező esetben a 275 forintos kurzust veheti célba az árfolyam.

Pénteken egyébként remekül szerepelt a forint: a reggeli órákban az euró 273 forint felett járt, este már 271,30 forintba került, a svájci frank másfél, a dollár pedig 1 forinttal gyengült. Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője pénteken az [origo]-nak azt mondta, a délelőtti órkban mininális aktivitás volt a piacon, elsősorban a nemzetközi árfolyamozgásokat követte a forint. Dél előtt azonban megjelent egy nagy piaci szereplő, aki komoly tételben vásárolt forintot euróért, ez pedig lökést adott a magyar deviza árfolyamának. "Emiatt került az euró 272 forint alá" - tette hozzá a szakember.