Vitáznak az elemzők a kormány növekedési előrejelzéséről

Vágólapra másolva!
Nem egyeznek az elemzők a kormány 3 százalékos gazdaságnövekedési várakozásait illetően, van aki szerint inkább 2-2,5 százalék lesz, más úgy véli, akár még nagyobb is lehet, de más miatt, mint amit kormány vár. Abban viszont nagy az egyetértés, hogy akár lényegesen is csökkenhet a következő években az államadósság és a kamatteher a magán-nyugdíjpénztári befizetések és vagyon átirányításával.
Vágólapra másolva!

A kormány jövő évre vonatkozó 3 százalékos várakozásával szemben inkább 2-2,5 százalékos gazdasági növekedést tart reális ütemnek Mellár Tamás, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatója. Óvatosabb becslésüket két tényezőre alapozzák - mondta Mellár Tamás az [origo]-nak, egyrészt arra utalva, hogy még mindig viszonylag bizonytalan a világgazdaság növekedése, másrészt nem lehet megfeledkezni a kormány gazdasági intézkedéseiről, elsősorban a válságadók kivetéséről, amelyek nem tudni mennyivel, de fékezni fogják a növekedést.

A negatív hatásokkal szemben persze ott áll az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó jövő évi bevezetése, ami élénkítő hatással lehet a gazdaságra - fejtegette Mellár, arra utalva, hogy az embereknél maradó nagyobb jövedelem nagyobb fogyasztásra ösztönöz majd. Itt azonban azt sem szabad figyelmen kivűl hagyni, hogy az egykulcsos szja a magasabb jövedelműeknél hagy több pénzt elsősorban, és ennek a rétegnek a fogyasztás bővülése inkább az importcikkek vásárlását növeli, vagyis nem a hazai termelésre hat ösztönzőleg - figyelmeztetett a kutató. Mindent összevetve, ezért gondolják a valósághoz közelebb állónak 2-2,5 százalékos gazdasági növekedésről szóló előrejelzésüket.

Miközben a GDP növekedésben a kormány várakozásánál alacsonyabb, addig az inflációnál magasabb számot várnak 2011-re a Századvégnél. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint jövőre 3,5 százalékos lesz a pénzromlás üteme, amivel szemben Mellár Tamás inkább 3,8 százalékos értéket vár. Magyarázata szerint a rossz mezőgazdasági termés miatt megugró élelmiszerárak lesznek a ludasak az árszínvonal becsültnél magasabb alakulásában.

Az adóbevételek is nőhetnek

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a kormány 3 százalékos növekedési prognózisa ambiciózus, bár az elemző ennél magasabb gazdasági bővülést vár, ám a kormányétól eltérő növekedési szerkezetet valószínűsít. Úgy vélte, hogy a fogyasztás nem bővül olyan mértékben, mint ahogy azzal a kormány számol.

Suppan Gergely szerint ugyanakkor a bázishatások miatt gyorsulhat jelentősebben a növekedés. Az idei katasztrofális időjárás miatt a mezőgazdaság teljesítménye várhatóan 0,4-0,5 százalékponttal mérsékli az idei növekedést. Így, ha jövőre is ehhez hasonlóan rossz lesz az idő az alacsony bázis már nem romlik tovább. Átlagos évet feltételezve pedig a GDP növekedését a mezőgazdasági termelés 0,8 százalékponttal is növelheti. Az alacsony bázis és a nagyberuházásoknak köszönhetően jövőre a GDP 3 százaléknál gyorsabban nőhet, igaz ezek többsége nem bevételnövelő, csak statisztikailag növeli a mértéket. A későbbiekben azonban az adóbevételek is nőhetnek: 2012-ben 4,5 százalékkal, 2013-ban pedig 5 százalékkal bővülhet a GDP Suppan Gergely szerint.

Csökkenő kamatkiadás

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint jelentősen csökkenhet a következő években az állam kamatkiadása, illetve az államadósság, látványosan mérséklődhet az állam finanszírozási igénye, csökkenhet az állampapírok hozama és mindez a forintnak is támaszt nyújthat, ami az ország felminősítési kilátásit is javítja, ha a kormány jól kezeli a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket, de hangsúlyozta, hogy a részletek még nem ismertek. A költségvetés kiadási és bevételi oldala véleménye szerint kiegyenlített kockázatokat hordoznak: az szja bevételeket alul, az áfabevételeket felültervezte a kormány, a kiadásokat kissé visszafogta, amit kedvezőnek nevezett.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője óvatosabban fogalmazott. Úgy vélte, hogy bár csökkenhet 50-100 milliárddal az éves kamatfizetés és csökkenhet a kötvénykibocsátás is, ám a részletek ismeretének nélkül még nem biztos, hogy hogyan alakul a magán-nyugdíjpénztári vagyon sorsa és ez milyen hatással jár.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szombaton ismertette a 2011-es költségvetés főbb irányait és elmondta, hogy a nyugdíjkassza jövő évi, közel 900 milliárd forintos hiányának pótlására a kormány államháztartási egyensúlyt javító alapot hoz létre, ide érkezik majd az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők vagyonából 540 milliárd forint és az állam által a magánpénztárakba havonta át nem utalt, összesen évi 360 milliárd.