Szigorúbb uniós ellenőrzés vár a spekulációs alapokra

Vágólapra másolva!
Luxembourgban sikerült megállapodniuk az EU-tagországok pénzügyminisztereinek a spekulációs alapok szabályozásáról, amely 2013-tól jelenthet szigorűbb ellenőrzést.
Vágólapra másolva!

Megállapodtak az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei kedden az úgynevezett alternatív befektetési alapok, köztük a spekulációs jellegű alapok szabályozásáról. A Luxembourgban rendezett találkozó után kiadott közlemény szerint a szabályozás egységes keretet teremt e befektetési formák ellenőrzésére és felügyeletére, és feltételekhez köti működésüket az EU egységes piacán.

Helyszíni közlések szerint a szabályozás egyik újítása lesz az úgynevezett útlevélrendszer, amely alapján az egyik tagországban jóváhagyott alapok más államok befektetői számára is elérhetővé válnak. Az unión kívüli alapok esetében mindazonáltal a tervek szerint néhány évvel tovább kell várni ugyanezen rendszer bevezetéséhez. Michel Barnier, az Európai Bizottság e témáért felelős tagja az ülés utáni sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a megállapodás legnagyobb előnye, hogy míg eddig egyáltalán nem volt ilyen szabályozás uniós szinten, most lesz. A miniszteri kompromisszumot még az Európai Parlamenttel is egyeztetni kell, mielőtt életbe léphet. Az EU-ban várhatóan 2013-tól működik majd a szigorúbb rendszer.

Az alapok szabályozása újabb lépés azon reformok sorában, amelyekről az EU az elmúlt években lezajlott nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság tanulságai alapján döntött. A pénzügyi piaci spekulációra sokan ma is úgy tekintenek, hogy az hozzájárult a válság súlyosságához. A szóban forgó alapok világszinten ezer milliárd eurós nagyságrendű összeget kezelnek.