A kínai kamatemelés fékezte a BUX növekedését

Vágólapra másolva!
Jó hangulatban kezdte a keddi kereskedést a Budapesti Értéktőzsde, de a kínai kamatemelés után lefelé vették az irányt a mutatók, de végül mégis pluszban zárt BUX.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 69,67 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 23 477,20 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 35,7 milliárd forint volt kedden, a vezető részvények, a Mol kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

A Mol 525 forinttal, 2,59 százalékkal 20 800 forintra erősödött, 5,2 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 27 forinttal, 0,46 százalékkal 5899 forintra csökkent, forgalmuk 26,2 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 6 forinttal, 1,02 százalékkal 585 forintra esett, forgalma 1,9 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 5 forinttal, 0,01 százalékkal 46 995 forintra gyengült, a részvények forgalma 1,4 milliárd forintot ért el. Az Egis árfolyama 446,4 millió forintos forgalom mellett 665 forinttal, 2,84 százalékkal 22 735 forintra csökkent.

Vaszkó Szabolcs, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője hektikusnak nevezte a keddi kereskedést. A nap elején főleg a magyar piacot még a jókedv jellemezte: az OTP 6.100 fölött s járt. Délután a kínai kamatemelés bejelentésére azonban elromlott a hangulat. Az OTP ezért, és részben profitkivét miatt is lefelé vette az irányt. A Mol azért emelkedhetett, mert a olajcég vezérigazgatója hétfőn egy rádióinterjúban 15-20 milliárd forintra taksálta a Mol-ra kirótt különadót az elemzői számítások 30-40 milliárdjával szemben - fejtette ki az Erste kereskedője.

Az UniCredit Bank Hungary Zrt. kereskedési igazgatója, Csáky Attila úgy látja, hogy amerikai bankok gazdálkodási adatai és a kínai kamatemelés miatt esett vissza az OTP árfolyama. Kínában nagy meglepetésre kamatot emeltek, 2007 óta először. Az egyéves irányadó kamatot 25 bázisponttal 5,56 százalékra, a betéti kamatot hasonló mértékben 2,5 százalékra növelték szerdától. Az UniCredit kereskedési igazgatója úgy fogalmazott: a kínai bejelentés "megölte a ralit", átmenetileg "kivette a lelkesedést" a piacokból. Úgy vélte azonban, hogy az elmúlt időszak emelkedő trendje nagy ellenállásba nem ütközött, most kisebb korrekció lehet, de azután a trend folytatódhat.

A Mol piacán megnyugvást hozott Hernádi Zsolt bejelentése az elemzői várakozásnál kisebb különadóról. A Magyar Telekom viszont továbbra is "kínlódik". Sok befektető véli úgy, hogy a távközlési cégre kivetett különadó veszélyezteti az osztalékot. A cég menedzsmentje eddig még csak annyit közölt, hogy ezt korai lenne megítélni - mondta el Csáky Attila.