Idén 1,2 millió kilakoltatás az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Idén rekord mennyiségű, összesen 1,2 millió lakóingatlant foglalnak le a bankok az Egyesült Államokban. Az Obama-kormányzat a múlt héten bejelentette, hogy ellenáll a nyomásnak és nem hirdet országos moratóriumot a jelzálogadósok kilakoltatására.
Vágólapra másolva!

A Bank of America a szövetségi államok majdnem felében folytatja az adósok egy hete felfüggesztett kilakoltatását, mivel nem talált egyetlen indokolatlanul elindított jelzálog-behajtási eljárást sem; példáját valószínűleg a JPMorgan Chase és a GMAC Mortgage is követi majd - közölték a keddi amerikai napilapok. A Bank of America, az Egyesült Államok legnagyobb bankja és jelzálog-hitelezője egy hete ideiglenesen országosan felfüggesztette a fizetésképtelenné vált adósok ingatlanának lefoglalását, több más pénzintézet pedig részleges moratóriumot hirdetett.

A bankok döntését megelőzően ugyanis nyilvánosságra került, hogy több közülük szabálytalan kilakoltatási végzések ezreit küldte szét a bajba jutott jelzáloghiteleseknek, és ezeket sorozatban olyan "robot-aláírók" látták el kézjegyükkel, akik nem is ismerték az iratok tartalmát. Egy-egy tisztségviselőnek a dokumentumokra nyomtatott neve alatt nem egy esetben többfajta aláírás szerepelt. Az amerikai jelzálog-kölcsönök egyötödét folyósító Bank of America hétfőn 23 államban, 102 ezer lakóingatlan esetében kezdeményezi újra a lefoglalási eljárást - jelentette a The New York Times. A többi 27 államban a házlefoglalások heteken belül folytatódnak.

Az Obama-kormányzat a múlt héten bejelentette, hogy ellenáll a nyomásnak és nem hirdet országos moratóriumot a jelzálogadósok kilakoltatására, a nyilvánosságra került eljárási szabálytalanságok ellenére sem. A Fehér Ház egyetért azzal, hogy a házlefoglalások befagyasztása ismét visszavetné az amúgy is nehezen magához térő ingatlanpiacot.

Mindeközben szerdán mind az 50 szövetségi állam államügyésze vizsgálatot, több amerikai politikus pedig a kilakoltatások országos felfüggesztését követelte. Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője, akinek a november 2-i félidei választáson kemény küzdelemben kell majd megvédenie mandátumát, maga is csatlakozott a kormánypárti honatyák azon csoportjához, akik azt követelik, hogy mind az 50 tagállamban függesszék fel a kilakoltatásokat. A Fannie Mae és a Freddie Mac állami óriás jelzáloghitelező 2.000 szolgáltatótól kérte, hogy indítson belső vizsgálatot. Az amerikai bankok az előzetes számítások szerint idén rekordmennyiségű, összesen 1,2 millió lakóingatlant foglalnak le, 20 százalékkal többet, mint 2009-ben.