EKB ötlet a kiegyensúlyozott növekedésre: A kínai fogyasszon, az amerikai spóroljon

Vágólapra másolva!
Úgy lehetne közelebb hozni egymáshoz a fejlett és a felzárkózó országok eltérő növekedési ütemét, ha utóbbiak többet fogyasztanának, előbbiek pedig többet takarékoskodnának - javasolja az Európai Központi Bank igazgatóságának egyik tagja.
Vágólapra másolva!

A világgazdaság döntéshozói számára a legnagyobb nehézség manapság az, miként lehetne csökkenteni a különbséget a fejlett és a felzárkózó világ gazdasági növekedésének üteme között - ezt mondta az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának finn tagja, Erkki Liikanen egy gazdasági tanácskozáson Helsinkiben. "Az igazi próbatétel az, hogy a pénzügyi válság miatt nőtt a növekedés ütemének különbsége a fejlett és a fejlődő országok között" - idézte Liikanent a Reuters hírügynökség. Az EKB vezetőségének tagja arra utalt, hogy a válság a fejlett gazdaságokban visszaesést okozott, miközben a fejlődőknél csak lassult a növekedés üteme, most pedig valószínű, hogy a visszatért gazdasági növekedés hosszabb távon lassú marad a fejlett országokban, messze elmaradva a felzárkózó gazdaságok iramától.

"A hosszú távú megoldás az, hogy a kínaiaknak többet kell fogyasztaniuk otthon, miközben az amerikaiaknak többet kell megtakarítaniuk" - mondta Liikanen. Azt is taglalta azonban, hogy a megtakarítás a kor parancsa ugyan a fejlett országokban - mivel "a gazdaságtámogató intézkedések nagyon megnövelték az államháztartások adósságát egyes euróövezeti országokban is" -, azonban ez nem lesz könnyű, mert "miközben ezek az adósságok súlyosbítani fogják a finanszírozási nehézségeket, az adósságot csak úgy lehet túlélni, ha megfelelően nő a gazdaság". Ehhez ráadásul szerkezeti reformok is kellenek - magyarázta Liikanen.