Ukrajna megtámadja a tavalyi orosz gázmegállapodást

Vágólapra másolva!
Nem tetszik az ukrán államügyészségnek a RoszUkrEnergo és a Naftogaz elszámolási vitája nyomán tavaly megszületett gázmegállapodás, ezért megtámadja azt egy kijevi bíróságon. Egy stockholmi bíróságon már született ítélet az ügyben.
Vágólapra másolva!

A tavaly januárban Oroszországgal kötött, 1,7 milliárd dolláros ukrán-orosz gázmegállapodás megsemmisítésére nyújtott be szerdán keresetet az ukrán államügyész. A szövevényes ügyben egy hét múlva, a kijevi kereskedelmi bíróságon lesz meghallgatás.

A Naftogaz tavaly januárban 1,7 milliárd dollárért megvásárolta a Roszukrenergo (RUE) közvetítőcég Gazprommal szemben fennálló adósságát, majd az adósság fejében a Roszukrenergo 11 milliárd köbméternyi gázát átvette a Gazpromtól. Az 50 százalékban a Gazprom, 40 százalékban Dmitrij Firtas ukrán üzletember és további 10 százalékban egy kevésbé ismert vállalkozó tulajdonában lévő Roszukrenergo néhány évig közvetítőként vett részt az orosz-ukrán gázkereskedelemben.

A RUE az ügyben egy stockholmi bíróságon nyújtott be keresetet az idén januárban a Naftogaz ellen, mintegy kétmilliárd dollár visszaszerzésére, és ott a bíróság a Roszukrenergo javára döntött.

Korábban a vállalat 614 millió dollárt követelt az ukrán állami cégtől gázszámlák kifizetésének elmaradása miatt, ez az összeg azóta közel egymilliárd dollárra nőtt. A másik egymilliárdot a RUE az elmaradt haszon fejében követeli, mivel 2010 januárja óta - amióta a RUE már nem szállít gázt Ukrajnába - a Naftogaz nem volt hajlandó kiemelni a RUE ukrajnai tárolókban tartott gázát, így az nem tudta teljesíteni Lengyelországban és Romániában fennálló szerződéses kötelezettségeit.

Az ukrán Naftogaz nem kommentálta a keresetet.