Gigantikus veszteségek a görög állami cégeknél

Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozta a görög pénzügyminisztérium, mekkora adósságokat görgetnek az ország legveszteségesebb állami cégei. A vállalatoknál az átlagbérek kétszer magasabbak voltak, mint a magánszektorban.
Vágólapra másolva!

A görög pénzügyminisztérium szerdán nyilvánosságra hozta a 11 legnagyobb veszteséggel működő állami cég listáját. Ez feltétele volt annak a májusi megállapodásnak, amelynek a keretében az EU és az IMF 110 milliárd eurós mentőcsomagot hagyott jóvá az országnak.

A 11 cég együttes adóssága nettó 12 milliárd euró. Tavaly 1,71 milliárd euró volt az összesített veszteségük, amikor az állam közel 760 millió euró támogatást nyújtott nekik, és garanciát vállalt azokra az adósságaikra, amelyeket már nem tudtak fizetni.

A görög pénzügyminisztérium közölte, a listán szereplő cégeknél csökkentették a béreket, egyben kötelezték a vállalatokat arra, hogy készítsenek tervet működésük ésszerűsítésére. A legnagyobb veszteséget termelő állami cégeknél az éves átlagfizetés 40 772 euró volt, ez duplája a magánszektor átlagbérének.