Buffett: Igazi kihívás előtt az euró

Vágólapra másolva!
Warren Buffet szerint az eurónak igazi kihívással kell szembenéznie; a Fehér Ház nem hirdet moratóriumot a jelzálogadósok kilakoltatására; a francia kormány a sztrájk ellenére kitart a nyugdíjrendszer átalakítása mellett - gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Warren Buffett szerint az eurónak igazi kihívással kell szembenéznie, miután az európai közös pénz árfolyama nyolc év óta a legnagyobb negyedéves erősödését produkálta - írja a Bloomberg.

Az amerikai milliárdos üzletember szerint ez egy teszt, aminek még nincsen vége. "Inkább nézem messziről, mint közelről" - fogalmazott a kialakult helyzettel kapcsolatban Buffett. Az euró a szeptember 30-án zárult negyedévben 11 százalékkal erősödött, miután az Európai Unió egy 750 milliárd eurós mentőalappal válaszolt a pénzügyi krízisre. A kisegítés azonban nem biztos, meg megoldja a problémákat - véli Buffett.

Nincs vége a kilakoltatásnak az USA-ban

A Fehár Ház elutasította a javaslatot, így nem hirdetnek időleges moratóriumot a jelzálogadósok kilakoltatására - írja a BBC News Online. Annak ellenére sem, hogy egyre több bankról derül ki: szabálytalanul jártak el egyes ingatlan kisajátítások során. Többen közülük szabálytalan kilakoltatási végzéseket küldtek a bajba jutott adósoknak, a papírok többsége nem rendelkezett megfelelő aláírásokkal. A Fehér Ház szerint a moratórium visszavetné a amúgy is gyenge lábakon álló ingatlanpiacot.

A múlt héten a Bank of America bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggeszti ötven államban a fizetésképtelenné vált adósok ingatlanának lefoglalását, több más pénzintézet pedig részleges moratóriumot hirdetett. Az amerikai bankok a várakozások szerint idén rekordmennyiségű, 1,2 millió lakóingatlant foglalnak le, 200 ezerrel többet, mint 2009-ben.

Nem enged a francia kormány a nyugdíjreformból

Hosszabb beszámolót közöl a franciaországi sztrájkról a Wall Street Journal. A francia szakszervezetek több mint egymillió embert vittek az utcára kedden, hogy tiltakozzanak a nyugdíjkorhatár megemelése ellen. A törvénytervezet célja, hogy kordában tartsa a nyugdíjkassza gyorsan növekedő hiányát (a rendszer deficitje idén elérheti a 32 milliárd eurót). Ebben a hónapban már volt ez volt a negyedik sztrájk, a közlekedési szakszervezetek pedig szerdán is folytatják határozatlan időre meghirdetett sztrájkjukat.

Ha a szakszervezetek elég támogatót gyűjtenek a határozatlan idejű sztrájkhoz, akkor Sarkozy elnöknek a legnagyobb kihívással kell szembenéznie hivatalba lépése óta - írja a lap, mely emlékeztet, hogy 1995-ben egy háromhetes általános sztrájk az akkori nyugdíjtervek átformálását eredményezte.

A francia nyugdíjrendszer évek óta nyomás alatt van, mivel az emberek tovább élnek, így több időt töltenek el nyugdíjasként. A kormány tervei szerint a nyugdíjkorhatárt a korábbi 60-ról 62 éves korra emelnék (a szakszervezetek ragaszkodnak a 60 éves határhoz). Ezenkívül a teljes összegű nyugdíj a jelenlegi 65 helyett ezentúl 67 évtől jár majd. Sarkozy bejelentte, hogy nem hajlandóak visszavonni a törvényt,melyet az alsóház már elfogadott, és most a szenátus jóváhagyására vár. A törvényről várhatóan még a hónap vége előtt végszavazást tart a parlament.