Kezdő fiatal vállalkozóknak ad térítésmentes hitelt a román kormány

Vágólapra másolva!
Tízezer euró értékben vehetnek fel hitelt térítésmentesen a 35 évnél fiatalabb román vállalkozók, mert a román kormány számára elsődleges fontosságú a beruházások támogatása.
Vágólapra másolva!

Térítésmentesen ad 10 ezer euró értékben hitelt a román kormány azoknak a fiatal vállalkozóknak, akik első cégüket alapítják.

Emil Boc román miniszterelnök hétfőn egy tanácskozáson kijelentette, hogy az idén körülbelül kétszáz új cég alapítását fogja támogatni térítésmentes hitellel az általa vezetett kabinet, 2011-ben pedig ezer induló vállalkozás részesülhet kormányzati támogatásban.

Ion Ariton gazdasági miniszter szerint a kormány számára elsődleges fontosságú a beruházások támogatása, ezért indítják ezt a programot. A térítésmentes hitelekben a 35 évnél fiatalabb vállalkozók részesülhetnek.

Ez a progam is része a miniszterelnök által már augusztusban bejelentett őszi gazdaságélénkítésnek. A gazdaságélénkítő intézkedésekről Emil Boc augusztusban elmondta, hogy a fiatal vállalkozók támogatása mellett ezek között lehet a befektetett profit adómentessé tétele, illetve a tervek szerint kedvezőbb feltételekkel kapnának állami támogatást azok a cégek, amelyek munkanélkülieket alkalmaznak, illetve befektetéseket vonzanak.

A román gazdaságot erőteljesen sújtotta a nemzetközi gazdasági válság, tavaly 7,1 százalékkal csökkent a román bruttó össztermék a 2008-as értékhez képest. Az idei GDP várhatóan 1,9 százalékkal lesz kisebb a tavalyihoz viszonyítva.

A román kormány tavaly a költségvetési bevételek növelése érdekében bevezette a minimális átalányadót, így a cégeknek forgalmuk alapján egy bizonyos összeget kellett fizetniük függetlenül attól, hogy nyereségesek voltak-e vagy sem. A román kormányfő korábban bejelentette, hogy ezt az adót október elsejétől megszüntetik. Becslések szerint az átalányadó körülbelül százezer cég felszámolását eredményezte.