MNB: Megkezdődött a jötékony célra felajánlott bankjegybrikettek kiszállítása

Vágólapra másolva!
Három szervezet használhatja fel fűtésre a Magyar Nemzeti Bank által felajánlott, használhatatlan bankjegyekből tömörített briketteket.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank idén is jótékony célra ajánlotta fel a forgalomban elhasználódott bankjegyek megsemmisítése során keletkező bankjegybriketteket. Magas fűtőértékű tömörített pénzkötegeket - melyek kiszállítása hétfőn kezdődött - egy évig a nágocsi Reménység Gyermeksegély és Rehabilitációs Alapítvány, a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület és a gyulai Segítő Kezek Idősek Otthona használhatja fel fűtésre.

A jegybank évente 50-70 tonna megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból. Ezek megsemmisítési eljárása során tömör, téglaalakú brikettek készülnek, melyek a barnaszénéhez hasonló fűtőértékkel rendelkeznek és a környezetvédelmi és biztonsági előírások betartásával vegyes tüzelésű kazánnal elégethetők. Az immár harmadik éve kiírt pályázat célja, hogy lehetőséget adjon a nonprofit társadalmi szervezeteknek és alapítványoknak fűtési költségeik nagymértékű csökkentésére, ugyanis a bankjegybrikettek alkalmazásával kiválthatják az igen költséges fa vagy szén fűtőanyag nagy részét.