Az IMF-találkozó sem tudta feloldani a valutaháborút

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutalap éves közgyűlésén sem sikerült megoldást találni a nemzetközi piacokat is feszültségben tartó valutaháborúra, így a G20 novemberi tanácskozására halasztották a vita folytatását - írja a Wall Streeet Journal. Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap igazgatója annyit mondott, hogy az IMF nagyobb szerepet fog magára vállalni az árfolyamproblémák kérdésében.
Vágólapra másolva!

Az IMF hétvégén lezajlott éves közgyűlése sem tudta feloldani a devizaárfolyamok miatt kialakult feszültséget az Egyesült Államok és Kína között. A kínai központi bank képviselői elutasították a nemzetközi, vagy egy regionális valutamegállapodás megkötésére szóló kezdeményezéseket, a Világkereskedelmi szervezet (WTO) elnöke pedig kijelentette: intézménye nem kíván részt venni az árfolyamharcokban. Az Egyesült Államok a G20 november középén esedékes szöuli tanácskozásán ismét felveti a devizaárfolyamok kérdését - közölte egy amerikai tisztviselő.

Az Egyesült Államok, az európai országok és számos feltörekvő ország is kifogásolja, hogy Kína szándékosan alábecsüli valutája árfolyamát export ágazatai támogatása érdekében. A verseny miatt Dél-Korea, Brazília és néhány ázsiai ország is lépéseket tett devizájának gyengítésére, ez azonban egy kereskedelmi háború kitörésének a veszélyét vetíti előre. Ha tartósan fennmarad a munkanélküliség magas szintje, "megvan annak a veszélye, hogy az országok befelé fordulnak, aminek a nemzetközi együttműködés látja majd a kárát" - mondta Robert Zoellick a Világbank elnöke hétvégi tájékoztatóján.

A dél-koreai G20-as csúcstalálkozó szervezői, attól tartva, hogy a valutacsata árnyékolja majd be a tanácskozás egyéb témáit, politikai megállapodást sürgetnek az Egyesült Államok és Kína között. Erre azonban egyik fél sem mutat nagy készséget. A kínai jegybank kormányzója szerint az Egyesült Államok és az európai országok is csökkentik majd a nyomást, ha a munkanélküliség mérséklődni fog. Elutasította azt a - kínai szakértők által javasolt lehetőséget - , hogy Kína átmenetileg korlátozza az USA-ba irányuló exportot, hogy így vegyék elejét a feszültségnek (Japán ezt tette a nyolcvanas években az amerikai autóexporttal).

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap igazgatója úgy nyilatkozott, hogy az IMF nagyobb szerepet fog magára vállalni az árfolyamproblémák kérdésében. Míg pénteken még egy "rendszerstabilitási kezdeményezés" gondolatát vetette fel Strauss-Kahn, mely lehetőséget adott volna arra, hogy az IMF nagyobb szerepet vállaljon a csaták normális mederbe terelésében. A gondolatból azonban szombatra csak annyi maradt, hogy az ország-megítéléseiben nagyobb jelentőséget tulajdonít majd az adott ország által követett árfolyam politikának.

A G20 úgynevezett kiegyenlítési kezdeményezésében a kereskedelmi többlettel rendelkező országok ígéretet tettek arra, hogy nagyobb hangsúlyt helyeznek a gazdasági növekedésben az exportról a belső fogyasztásra (Kínánál ez a jüan árfolyamának erősítését jelentené). A kereskedelmi deficittel rendelkező országok (például az Egyesült Államok) pedig ígéretet tettek a megtakarítások növelésére és az import csökkentésére.