Kedvezményes uniós hitelt kap az MFB és a Diákhitel Központ

Vágólapra másolva!
Kedvezményes, összesen 341 millió eurónyi hitelek nyújtását jelentette be csütörtökön az Európai Unió Beruházási Bankja (EIB) a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) és a Diákhitel Központ számára.
Vágólapra másolva!

Luxembourgban kiadott közleményében az EIB alelnöke, Anton Rop hangoztatta, hogy az MFB-nek jóváhagyott, kétszer 100 millió eurós hitel révén a magyar kis- és közepes vállalatok további közép- és hosszú távú forrásokhoz juthatnak, a diákhitelprogram újabb - ezúttal 141 millió eurós - támogatásának köszönhetően pedig többen kapcsolódhatnak be a felsőoktatásba. Ez utóbbinak pozitív hatása van a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatásra - tette hozzá a közép-európai térségért felelős illetékes.

A Diákhitel Központnak az EIB korábban már kétszer folyósított hitelt, összesen negyedmilliárd eurónyit.

Az MFB-nek nyújtott hitelek összege a most aláírt két szerződésben szereplővel együtt eléri a 645 millió eurót. A mostani két 100 millió eurós tétel közül az egyik a kisvállalati (250 alkalmazott alatti), a másik a közepes (250-3000 alkalmazottat foglalkoztató) vállalati szektort hivatott segíteni. Az első esetében a fejlesztési bankon keresztül nyújtott uniós finanszírozás a 100 százalékot is elérheti egyes beruházásoknál, a másodiknál 50 százalékig vehető igénybe az EIB-forrás.

A közlemény egyúttal méltatta az EIB és a MFB közti eddigi sikeres együttműködést. Az EIB 1990 óta már 12,6 milliárd eurónyi kedvezményes hitelt nyújtott Magyarországnak. Az uniós bank elsősorban a 27 EU-tagországon belüli fejlesztési programokat finanszíroz, külön szem előtt tartva az elmaradottabb régiók és gazdasági ágazatok felzárkóztatásának lehetőségeit.