A közalkalmazottak sztrájkolnak Görögországban

Vágólapra másolva!
Csütörtökön újabb 24 órás sztrájkot tartanak Görögországban a közalkalmazottak és a köztisztviselők, tiltakozásul a kormány megszorító intézkedései ellen.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzati és adóhivatalok, az iskolák, felsőoktatási intézmények egész nap zárva lesznek. Az állami kórházak rendkívüli ügyeletet tartanak, miközben orvosaik sztrájkolnak. Mivel a sztrájkba bekapcsolódnak a légiirányítók is, a görög légteret csütörtökön, közép-európai idő szerint 14 órától négy órán keresztül lezárják. Emiatt járatkimaradások és késések várhatók a nap folyamán. A két vezető görög légitársaság, az Aegean és az Olympic Air több járatot töröl, illetve megváltoztatja a járatok menetrendjét.

A sztrájkot szervező ADEDY szakszervezet számításai szerint a takarékossági programban szereplő bércsökkentés miatt a közalkalmazottak és köztisztviselők az elmúlt tíz hónapban jövedelmük mintegy 25 százalékát veszítették el. A kormány a jövő évi költségvetés kidolgozásakor már 14,5 százalékos munkanélküliségre számít az idei 11,6 százalék után. 2012-ben az állástalanok aránya tovább növekedhet, 15 százalékra. A szakszervezetek az év eleje óta már többször sztrájkokkal jelezték munkavállalóik elégedetlenségét.