Romániának nem kell újabb készenléti hitel a jegybank szerint

Vágólapra másolva!
Jövőre nem kell újabb készenléti hitelszerződést kötnie Romániának a Nemzetközi Valutalappal, elég, ha elővigyázatossági hitelszerződésről állapodnak meg, rendkívüli események esetére - véli a román jegybank elnöke. Ilyen esemény lehet egy lej elleni spekulatív támadás.
Vágólapra másolva!

Romániának nincs szüksége a jövő évben a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) megkötendő újabb készenléti hitelegyezményre, elég, ha Bukarest úgynevezett elővigyázatossági hitelszerződésről köt megállapodást a nemzetközi pénzintézettel - jelentette ki Mugur Isarescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója.

A román központi bank első embere a Saptamana Financiara című gazdasági újságnak adott interjúban nyilatkozott erről. Isarescu szerint Romániának azért van szüksége az elővigyázatossági hitelszerződésre, hogy megerősítse az ország hitelességét a nemzetközi pénzpiacokon.

Isarescu kifejtette, hogy az elővigyázatossági hitelszerződés keretében biztosított pénzt Románia csak abban az esetben venné igénybe, ha előreláthatatlan, rendkívüli esemény miatt válik szükségessé az újabb IMF-finanszírozás. A BNR kormányzója rendkívüli eseményre példaként említette a lej ellen irányuló esetleges spekulatív támadásokat.

Románia 2009 márciusában kötött az IMF szervezésében többoldalú nemzetközi készenléti hitelmegállapodást, amelynek értéke mintegy 20 milliárd euró.

A bukaresti hatóságok azt követően döntöttek a hitelszerződés megkötése mellett, hogy a román gazdaságot súlyosan érintette a nemzetközi gazdasági-pénzügyi válság.