Lefullad az ír gazdaság

Vágólapra másolva!
A várt egy helyett talán 0,2 százalékkal nő idén Írország gazdasága, ami tovább nehezíti az amúgy kikerülhetetlen megszorításak bevezetését.
Vágólapra másolva!

Az idén gyakorlatilag leállhat a gazdasági növekedés Írországban a központi bank hétfőn ismertetett elemzése szerint: a GDP mindössze 0,2 százalékkal bővülhet, míg korábban a bank 0,8 százalék, a kormány 1 százalék körüli növekedést jelzett. A vártnál gyengébb növekedés még nehezebbé teszi a kormány számára a nekilódult államháztartási hiány csökkentése végett tervezett megszorító intézkedések keresztülvitelét. Brian Cowen miniszterelnök várhatóan a jövő hónapban ismerteti a következő négy évre szóló kormányprogramot, amelynek legfőbb célkitűzése, hogy leszorítsa az Európai Unióban jelenleg legnagyobbnak számító államháztartási hiányt, de azért valamennyire lendületbe is hozza a válság miatt "leült" ír gazdaságot.

Az államháztartás hiánya az idén 30 százalék körül várható a GDP-hez viszonyítva amiatt, hogy az állam 50 milliárd euróval kisegíti a válság miatt megroggyant bankokat, amelyek még a "kelta tigrisként" aposztrofált növekedés időszakában nyakló nélkül osztogatták a hiteleket. A deficitet 2014-ben az előírt 3 százalék körüli szintre ígéri leszorítani a miniszterelnök, de ehhez többmilliárd eurós megszorító programra van szükség.