Ernst & Young: Lassú kilábalás jön Magyarországon

Vágólapra másolva!
Az eurót használó országok gondjai a magyar gazdaság felpörgésének ütemén is meglátszanak majd - állítja friss tanulmányában az Ernst & Young. A cég szerint az eurózónában csak jövőre tetőzik a munkanélküliség.
Vágólapra másolva!

Az idén 0,5 százalékkal bővülhet a hazai össztermék (GDP) Magyarországon az Ernst & Young szerint. A nemzetközi könyvvizsgáló társaság csütörtökön megjelent tanulmányában úgy véli: az euróövezet gyenge teljesítménye a magyar GDP-re is hatással lesz, ezért lassú kilábalási folyamatattal kell számolni.

Az MTI-hez eljuttatott negyedéves Eurózóna Előrejelzés című tanulmány szerint azonban a beruházások és az építőipari projektek száma újra emelkedni kezd, így a GDP növekedése is erőre kap majd, és 2012-ben, 2013-ban már 4,5-5 százalék körüli növekedés várható.

Az euróövezetben az idei második negyedévben a válság óta nem látott csúcspontra ért a gazdasági növekedés, de az eredmények nem lesznek tartósak, és a bővülés 2011-ben sem haladja meg az 1,4 százalékot - áll a tanulmányban, amely szerint a munkanélküliség 2011 közepén tetőzik, akkor 16,3 millió lehet az állástalanok száma az euróövezetben.