Új belső szabályzat szerint működik a PSZÁF

Vágólapra másolva!
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2010. szeptember 1-jétől új szervezeti és működési szabályzat szerint végzi feladatait. A változás célja a hatékonyabb felügyeleti munka alapfeltételeinek megteremtése, a pénzügyi intézmények magas színvonalú ellenőrzése, a pénzügyi fogyasztók érdekeinek hangsúlyos védelme, írta szerdai közleményében a pénzügyi felügyelet.
Vágólapra másolva!

Idén július elején a PSZÁF élén vezetőváltás történt, módosult a Felügyeletről szóló törvény, új elvárások fogalmazódtak meg a felügyeleti munkával kapcsolatban. Ezek mind azt igényelték, hogy változzon a PSZÁF szervezeti felépítése és új pályára álljon tevékenysége.

A változások keretében az elnök munkáját immár két alelnök segíti, megosztva az ellenőrzési és a fogyasztóvédelmi feladatokat. A korábbiakhoz képest egyértelműen elkülönül a vizsgálati és a jogérvényesítési terület.

A szervezeti átalakulás lehetővé teszi az átfogó piaci ellenőrzéseket, a helyszíni vizsgálatok erősítését, a különböző piaci szereplők - például a közvetítők - egységes kezelését. A PSZÁF az eddigieknél aktívabban részt vesz a pénzügyi szektorra vonatkozó szabályozási munkákban.

Az új struktúra révén megerősödött a fogyasztóvédelmi szakterület, egyértelműbbé váltak a hatáskörök és a feladatok. A határozottabb, kezdeményezőbb felügyeleti szerepvállalás az érdemibb, eredményesebb fogyasztói érdekvédelmet szolgálja.

A PSZÁF fokozott figyelemmel kíséri a piaci történéseket, e mellett hangsúlyt kap a lakosság pénzügyi kultúrájának a fejlesztése, a fogyasztók tájékoztatása is. Egyablakos ügyfélszolgálat jött létre, amely segíti a lakossági panaszok, észrevételek, kérelmek alapos, pontos kezelését.