Az Orbán-kormány "veszélyes vállalkozásáról" ír egy német lap

Vágólapra másolva!
Kockázatosnak minősíti a magyar kormány szakítását az IMF-fel a Die Welt konzervatív-liberális német újság. A napilap szerint azok az országok, amelyeknek ugyanez korábban sikerült, akkor sokkal kedvezőbb helyzetben voltak, mint most Magyarország.
Vágólapra másolva!

Veszélyes vállalkozásba fogott a magyar kormány azzal, hogy lazítana a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fűződő kötelékein, és az Európai Unióval is vitába száll - írja a Die Welt nevű német lap internetes kiadása.

A szerző, Florian Hassel szerint a Budapestről hallatszó hangokat - a "gazdasági szabadságharcról" és a "patrióta gazdaságpolitikáról" - még akár belevalónak is lehetne nevezni, de az ország gazdaságilag egyáltalán nincs könnyű helyzetben, egyelőre csak a Németországba irányuló exportnak köszönhetően növekszik a gazdaság.

Hassel szerint az Orbán-kormány olyan, az IMF-től függetlenné vált országok példáját szeretné követni, mint Oroszország, Malajzia vagy Törökország, de az első kettő sokat profitált a nyersanyagárak emelkedéséből, utóbbi pedig a belső fogyasztás és a szomszédokkal folytatott élénk kereskedelem miatt tudta visszautasítani az IMF által kínált csomagot.

Magyarországnak azonban továbbra is magas állampapír-hozamokat kell kínálnia a befektetőknek, és az Orbán-kormány hivatalba lépése óta jelentősen drágult a magyar államadósság nemfizetésére köthető biztosítás. A cikk idézi a Commerzbank elemzését, amely szerint Magyarország finanszírozása hamarosan "nehézzé válik, ha a kormány nem jut megállapodásra az IMF-fel."

(A magyar állampapírok hozamszintje valóban emelkedett az utóbbi időben, de az értékesítésük kimondottan könnyen ment. Ez több tényezőre is visszavezethető - minderről itt olvashat bővebben.)