Székházügyek miatt is bírálja a vagyonkezelőt az ÁSZ

Vágólapra másolva!
A volt pénzügyminiszterek felelőségét is felveti az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése a 2009-es vagyongazdálkodással kapcsolatban. Az elhíresült sukorói, és moszkvai ügyletek mellett, éles kritikával illették a nagy állami cégek, MÁV, MVM, MTV, Magyar Posta székház eladásait, amelyek nyomán akár több tízmilliárd forint kár is érhette az államot - az ÁSZ szerint.
Vágólapra másolva!

Alapvető hiányosságokat állapított meg az Állami Számvevőszék a vagyonkezelő tavalyi jogi szabályozásában, a döntési folyamatokban és a vagyonnyilvántartásban, felelősségre vonás azonban a vezérigazgató munkaviszonyának felmondásán túl nem történt - ismertette Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszák alelnöke egy szerdai sajtótájékoztatón.

A számvevők szerint a részvényesi jogokat gyakorló pénzügyminiszterek döntései nem az állam érdekeinek elsődlegességét figyelembe véve születtek. A volt pénzügyminisztereket szakmai felelősség terheli a vagyonkezelőnél tapasztalt hiányosságok miatt, büntetőjogi felelősségüket azonban - ha van - az ügyészségnek kell megállapítania - közölte Becker Pál, az ÁSZ főigazgatója. A döntési folyamatokat a koncepció és az átláthatóság hiánya jellemezte - véli az ÁSZ.

Konkrét eseteket is megemlít az ÁSZ, ahol a nem megfelelő döntések komoly veszteséget jelentenek a magyar államnak, ide sorolták a Malév, a Bábolna és több székház ügyét. Becker Pál, elmondta, hogy a vezérigazgató mellett az ÁSZ szerint a Vagyontanácsot is felelősség terheli a kialakult helyzetért, elsősorban amiatt, hogy szinte követhetetlenül adogatták át a döntési jogosultságokat, aminek nyomán káosz alakult ki - Becker szerint.

Ötmilliárd veszteség sukorói és moszkvai ügylet miatt

Az átgondolatlan vagyonkezelési döntések miatt jelentős kár érte a magyar államot, amelynek számszerűsítése, Becker Pál szerint, ugyan még korai, annyit azonban elmondott, hogy Sukoró miatt 1,3 milliárd forint, a moszkvai kereskedelmi székház ügye miatt pedig mintegy 3,5 milliárd forintra tehető a kár. A Malév privatizációjában kifogásolják, hogy a kiadott pénzügyminiszteri határozatok nem tették lehetővé, hogy a magyar állam beváltsa a garanciát.

A székház eladások elhibázottak voltak

A négy kiemelt székházprojektnél - MÁV, MTV, Magyar Posta, MVM - pedig az előzetes számítások alapján a várt hatékonyságjavulás nem következett be, sőt ezek többletköltséget okoztak. A számvevőszék szerint a saját tulajdonú székházak kedvezőbb megoldást jelentenek. Példaként említi a jelentés, hogy az MNV a korábban az MTV-től 6 milliárdért megvásárolt székházat 2005-ben 4,5 milliárdért értékesítette. Az MTV 2010 májusáig 16,2 milliárd bérleti díjat fizetett és a határozatlan idejű szerződés miatt 38 évig további 2,2 milliárdot fizet évente, ami jelenértéken számolva összesen 83,6 milliárd kifizetését jelenti - állítja az ÁSZ.