A Szurgutnyeftyegaz 85 százalékban a munkatársaké

Vágólapra másolva!
A Szurgutnyeftyegas - amely tavaly tavasszal 22,1 százalékos részt vásárolt a Molban, és Oroszország egyik leggazdagabb gazdasági társasága - értékének mintegy 85 százalékában olyan szervezetek tulajdonában van, amelyeket a konszern menedzsereinek részvételével hoztak létre.
Vágólapra másolva!

A Szurgutnyeftyegaz tulajdonosi struktúrájának sok éve féltve őrzött titkát most két munkatárs fedte fel a Vedomosztyi című üzleti lapnak, amely erről szerdán számolt be. Igaz, Valgyimir Bogdanov vezérigazgató, aki hallgatagságáról ismert, ezt soha nem erősítette meg.

2003-ban Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes azt mondta, a Szurgut a munkatársaké. A lap most utána járt, és kiderítette: 23 társaság rendelkezik olyan befektetésekkel, amelyek a konszern tőkéjének 70 százalékát teszik ki, vagyis lényegében ezek a részvényesek.

E társaságok mindegyikét - két alapítványt, 17 nem profitorientált egyesületet és négy, az előbbiek által létrehozott kft-t - a Tyumenyi területen jegyezték be. Ezek mindegyike évente benyújtja a mérlegét a Roszsztat orosz statisztikai hivatalnak, és ezekből az iratokból nyomon követhető, hogy a helyükön maradtak-e a részvények.

A tavalyi mérlegekből ítélve idén év elején a 23 jogi személy befektetései 833,2 milliárd rubelt tettek ki, és ez a Szurgut egyszerű részvényeinek 85, alaptőkéjének 73 százalékát teszi ki.

Formálisan a társaságok egyikének sincs köze a Szurguthoz, létrehozásukban a konszern Inveszt-Zascsita (Beruházás-Védelem) elnevezésű leányvállalata vett részt. A nem profitorientált szervezetekből az alapítók ugyan kivonulhatnak, és kivonhatják befektetéseiket, de az alapítványok és egyesületek alaptőkéje egészen minimális - 11 ezer rubel - és így aligha vittek be Szurgut-részvényeket. Jogászok szerint e társaságok alapító okirataiban kell szerepelnie annak, hogy ki rendelkezik a tulajdonnal.

A társaságok élén 2007. júliusáig Bogdanov és helyettesei álltak, majd a Szurgut alacsonyabb beosztású munkatársai vették át a helyüket. Két évvel később, 2009-ben a 23 társaság közül 9 élére olyan személyek kerültek, akik nem szerepelnek a konszern munkatársai között. Ez utóbbi 9 társaság összesen az egyszerű részvények 28,5 százalékával rendelkezik.

De a Szurgut továbbra is jelen van: a négy egyesületet - amelyeknek befektetései a Szurgut szavazatra jogosító részvényeinek 19,4 százalékát teszik ki - egy Vesztkap elnevezésű kft. vezeti, amelyet szintén a 23 jogi személy közül az egyesületek hoztak létre, írta a Vedomosztyi, hozzátéve, hogy a kft-t telefonon nem lehetett elérni.

A Szurgutnyeftyegaz a negyedik legnagyobb kőolajipari cég Oroszországban, kapitalizációja az MMVB tőzsdén 1,3 milliárd rubel, tavalyi bevétele 526 milliárd, mérleg szerinti nyeresége 111 milliárd rubel volt. (1 rubel 7,337 forint).