A jüan erősítésére unszolná Kínát az EU

Vágólapra másolva!
Egy, a G20-tárgyalásokra készüt dokumentumtervezet tanúsága szerint az EU arra készül, hogy határozott hangnemben sürgesse a kínai pénz árfolyamának erősítését. Az unió szerint ez a kínaiak érdekét is szolgálná.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió szerint Kína nagyon keveset tett eddig pénze, a jüan szabadabb mozgásának biztosítása érdekében, és sürgős előrelépésre lenne szükség ebben az ügyben, a gazdasági talpraállás segítése érdekében - egyebek között ez áll abban a kiszivárgott belső dokumentumban, amely a G20 soron következő ülése előtt jutott el a Reutershez.

A hírügynökség ismertetése szerint a 13 oldalas dokumentumtervezet foglalkozik a gazdasági kilátásokkal, a Nemzetközi Valutaalap irányításának, a pénzügyi reformnak, valamint a klímaváltozás kérdésével. Dátum nem szerepel rajta, és nem világos, hogy az EU vezetői elfogadták-e, de az egyértelmű, hogy a G20-találkozóra készült.

A G20 csoporthoz tartozó országok helyettes pénzügyi vezetői szeptember 4-5-én tanácskoznak a dél-koreai Kvangdzsuban, novemberben pedig az állami vezetők tárgyalása következik, ugyancsak Dél-Koreában.

Kína júniusban jelentette be, hogy szabadabb mozgást enged az eddig szorosan kontrollált jüannak, melynek árfolyama rögtön meg is ugrott. Az Egyesült Államok és az EU régóta azzal vádolja Kínát, hogy mesterségesen gyengíti a jüant, így biztosítva előnyt exportra termelő vállalatainak.

A most kiszivárgott dokumentumban az is szerepel, hogy a jüan erősödése valójában Kína érdeke is, mert az megóvhatná a kínai gazdaságot a túlhevüléstől, a piaci buborékok kialakulásától. (Az ingatlanszektor lufija már jó ideje fúvódik, erről itt olvashat bővebben.)