Észak-Korea adósságelengedést kért Magyarországtól

Vágólapra másolva!
Észak-Korea kérte Magyarországtól, hogy a főleg a rendszerváltás előtt felhalmozott adósságának több mint 90 százalékát engedje el. A rezsim súlyos anyagi nehézségekkel küzdhet - írja a Financial Times.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztériumra hivatkozva azt írja a Financial Times, hogy Észak-Korea adóssága 90 százalékának elengedését kérte. A lap szerint ez a kommunista diktatúra súlyos fizetési gondjainak jele.

"Arra kértek minket, hogy alaposan tekintsük át a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság gazdasági nehézségeit és kérték az adósságállományuk több mint 90 százalékának elengedését" - írta a lapnak a minisztérium.

Az észak-koreai rezsim súlyos anyagi gondokkal küzdhet, hiszen ez nem az első ilyen eset volt. Az elmúlt héten arra derült fény, hogy Csehországtól is kérték az adósságelengedést mintegy 10 millió dollár értékben.

Az anyagi nehézségek súlyosbodásához hozzájárulhatott, hogy március óta, amikor dél-koreai hadihajó süllyedt el vélhetően északi támadás következtében, az Egyesült Államok szigorított a nemzetközi pénzügyi finanszírozáson.

A Financial Times szerint a 12 milliárd dollárnyi észak-koreai adósság közel kétharmada a egykori szocialista országok irányában áll fenn. Magyarország felé az adósság főleg a kereskedelmi hiány (koreai oldalról nézve) miatt alakult ki. A rendszerváltás előtt az úgynevezett klíring rubelben számoltak el, ebből 29,6 millióval tartozik Észak-Korea.