Megadóztatná a nyersanyagfogyasztást az EU

Vágólapra másolva!
A nyersanyagokra kivetett adóval akarja hatékonyabb felhasználásra és takarékosságra nevelni az EU lakosait és cégeit az Európai Bizottság - áll egy kiszivárgott dokumentumban. Az EB szerint a drágítással a GDP is növelhető.
Vágólapra másolva!

Megadóztatná az Európai Bizottság a különböző nyersanyagok, energiahordozók, de még a fa és a víz felhasználását is - áll egy belső dokumentumban, melyet a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerdai számában idéz.

A lap beszámolója szerint az uniós törvényalkotók ezzel a háztartásokat és a termelőket egyaránt az alapanyagok hatékonyabb felhasználására akarják ösztönözni. A lépés nemcsak a klímavédelmet szolgálná, hanem a hatékonyabb nyersanyagfelhasználás révén hozzájárulhatna a gazdasági növekedés gyorsításához, a versenyképesség növeléséhez is.

A brüsszeli dokumentum szerint az Európai Unióban a nyersanyagok termelése 1980 és 2005 között 40 milliárd tonnáról 58 milliárdra nőtt, és 2020-ban elérheti a 80 milliárd tonnát. Az európaiak egy főre vetítve háromszor annyi nyersanyagot használnak fel, mint amennyit a fejlődő országok lakosai, de csak kétszer annyit termelnek, mint az utóbbiak.

A tervezet azt is megállapítja, ha az erőforrások kihasználásának hatékonysága 20 százalékkal javul, akkor az egyszázalékos pótlólagos gazdasági növekedést eredményez, tekintettel arra, hogy a nyersanyagok egyre drágábbak lesznek.

A brüsszeli irat szerint a nyersanyagfogyasztási adót fokozatosan vezetnék be, hogy a lakosság és a termelői szféra is kellőképpen felkészülhessen rá.