Szeptember közepétől hatályos a közbeszerzési törvény legtöbb módosítása

Vágólapra másolva!
Csak a Közbeszerzések Tanácsa újjáalakításával kapcsolatos szabályok lépnek hatályba augusztus 20-án a közbeszerzési törvény Magyar Közlönyben kihirdetett legutóbbi módosításából, a legtöbb új szabályt csak szeptember 15-től kell alkalmazni.
Vágólapra másolva!

A Közbeszerzések Tanácsa új tagjait szeptember 5-ig kell kijelölniük az arra jogosultaknak. Az állam nevében a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, a közbeszerzésekért felelős miniszter (jelenleg a nemzeti fejlesztési miniszter), és a gazdaságpolitikáért felelős miniszter (a nemzetgazdasági miniszter) jelöl egy-egy tagot.

Az ajánlatkérők képviseletében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az önkormányzatok szövetségei, valamint az építésügyért felelős miniszter (a nemzetgazdasági miniszter) jelöl ugyan csak egy-egy személyt. Az ajánlattevők nevében pedig a munkaadók országos érdekképviseletei és az országos gazdasági kamarák jelölnek három személyt.

Az új tanácsnak a szeptember 4-ét követő első munkanapon - 6-án hétfőn - kell összeülnie, hogy megválassza az elnökét és az alelnökét. Ezen a napon szűnik meg a korábbi Közbeszerzések Tanácsa tagjainak, továbbá elnökének és alelnökének a megbízatása is.

Csökkenti az átláthatóságot és visszaélésekre is lehetőséget ad a Transparency International szerint a az új kormány által módosított közbeszerzési törvény. A korrupció ellen küzdő szervezet többek közt azt kifogásolja, hogy nem lesz összeférhetetlenségi ok, ha valaki részt vesz egy pályázat előkészítésében, a jogi szolgáltatásokat vagy az ingatlanvásárlásokat pedig nem is kell pályáztatni.