Milliárdos üzletember segíthet a brit költségvetésen

Vágólapra másolva!
Sir Philip Green üzletembert, a divatbirodalmáról ismert milliárdost kérte fel David Cameron brit kormányfő, hogy segítsen rendbe tenni a kormánykiadásokat. A brit költségvetésen hatalmas lyuk tátong, amit az idén megválasztott konzervatív-liberális kormánytöbbség 2014-re szorítana 3 százalék alá.
Vágólapra másolva!

Sajtóbeszámolók szerint a mágnás munkáját egy kisebb tanács segíti majd. Az Arcadia Group ruházati birodalom tulajdonosa az elmúlt három év kiadásait nézi át, hogy megtalálja azokat a területeket, ahol le lehet nyesni a kormányzati költségvetésből.

Az üzletember egyelőre nem tudta megmondani, mennyit lehetne megtakarítani, de megjegyezte, a nagy kiadásokra kell összpontosítani, ahol a pénz van. A milliárdos javaslatai bekerülnek kiadáslefaragásokról készülő kiterjedt áttekintésbe, amelyet a kormány októberben zár le.

Green hálózatához több mint kétezer üzlet tartozik, köztük a felkapott Topshop és a Dorothy Perkins márka boltjai. Vállalkozásai a brit divatpiac 12 százalékát fedik le, vagyonát négymilliárd font felettire becsülik.

Megítélése azonban nem makulátlan, az Arcadia Group tulajdonosa névleg ugyanis a felesége, Tina, aki monacói lakos, és sokak szerint valójában adómenekült. Green azonban tiltakozik, ha ezt vetik a szemére, mint mondta, családja valóban nem él Nagy-Britanniában. Az adót viszont a szigetországban fizetik, mégpedig évente százmillió millió font körüli értékben, úgyhogy az állam szép hasznot termelhet rajtuk - jelentette ki. Tény azonban, hogy Tina Green 2005-ben 1,2 milliárd fonthoz jutott adózás nélkül.

A kormányt mindez nem zavarja, és örülnek, hogy sikerült megnyerniük a milliárdost a feladatnak. "Sir Philip áttekintésének fontos szerepe lesz abban, ahogy teljesen átgondoljuk, hogy a kormány mire költi az adófizetők pénzét" - mondta az egyik kabinettag.

A brit állam költségvetési hiánya óriásira dagadt a válságkezelés idején. A tavalyi 11,3 százalékos deficitet idén 10,1-re, majd 2014-ig fokozatosan 2,2 százalékra szorítják le. A magas hiány miatt felmerült a piacon, hogy esetleg leminősítik a brit adósságot, azonban ez egyelőre nem történt meg.

http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100507-egyelore-nem-minositik-le-nagybritanniat-a-valasztasok-utan.html

A megszorítás azonban komoly gazdasági hátrányokkal is jár. A baloldali Guardian lap szerint 1,3 millió munkahely szűnhet meg a kormány kiigazító programja szerint. http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100630-tobb-mint-egymillio-allasba-kerulhet-a-brit-megszoritas.html